Autosalón Bratislava 2016: V Inchebe aj premiéry zo Ženevy

Jarnej výstave áut v Inchebe fúka do plachiet rastúci predaj automobilov na Slovensku. Účasť značiek tak bude takmer kompletná. Chýbať nebudú ani premiéry z nedávnych motoršou v Ženeve či Detroitu. Medzi nimi napríklad nový Mercedes-Benz triedy E či Suzuki Baleno.

19.04.2016 06:00
Incheba Bratislava Foto:
Bratislavský autosalón privíta štyridsať automobilových značiek a predstaví okolo šesťdesiat slovenských premiér.
debata

Predajcovia áut na Slovensku sú pri chuti. Vlani mali skvelí rok, keď sa pre nové auto rozhodlo až 78 000 zákazníkov, čo bol najlepší výsledok za posledných sedem rokov a v medziročnom porovnaní o 7,9 percenta viac ako v roku 2014. A podobný trend badať aj v tom súčasnom. Pritom nejde o „drobné“. V januári a februári si našlo majiteľov 12 201 nových osobných a ľahkých úžitkových vozidiel, čo je o 2 326 viac ako vlani. Zvlášť silný bol najmä február, kedy odbyt narástol o neuveriteľných 26,9 %.

Takmer plná účať

Až na Renault, Nissan či Seat ťažili zo zvýšeného záujmu o autá takmer všetky značky. Pritom ani pokles spomínanej trojky nebol nijak dramatický. Dva úvodné mesiace navyše nič neznamenajú. K skokanom roka nepochybne patrí Hyundai, ktorý bodoval s novým Tucsonom, Suzuki, ktoré doslova vystrelila nová Vitara či BMW, ktoré sa prebojovalo do prvej desiatky. Niet divu, že dobré predaje zvyšujú aj záujem o jarný autosalón Bratislave. Ten mal už vlani veľmi slušnú účasť a o tom tohtoročnom to platí dvojnásobne.

Autosalón v číslach
Incheba - Bratislava Foto: Incheba
Incheba - Bratislava Incheba - Bratislava
Ročník 26.
Termín konania 19. – 24. 4. 2016
Výstavná plocha 40 000 m2
Počet značiek 40
Počet výstavných premiér cca 60

V halách Incheby potvrdili na rozdiel od krízových rokov expozície prakticky všetky u nás zastúpené značky. Celkovo sa ich tento rok dostaví štyridsať, čo je o päť viac ako vlani. Pribudlo napríklad Mini, Mitsubishi a tiež ruská Lada. Takmer kompletná je aj zostava prémiových výrobcov. Zúčastní sa nemecká trojka Audi, BMW, Mercedes-Benz ale aj Jaguar a dokonca Volvo, ktoré vlani chýbalo. Jeho účasť je o to vzácnejšia, že švédska automobilka razí v súčasnosti politiku internetového marketingu a vynecháva aj veľké svetové výstavy.

K najvýznamnejším slovenským premiéram bude... Foto: Palexpo
Mercedes-Benz E - 2016 K najvýznamnejším slovenským premiéram bude patriť nepochybne nový Mercedes-Benz triedy E, ktorý absolvoval európsku premiéru len nedávno v Ženeve.

Samozrejme, sú tu aj značky, ktoré do Bratislavy neprišli. Tak ako po minulé roky bude chýbať napríklad Lexus. Z mainstreamových výrobcov je zas najväčšou škodou absencia Toyoty a Seatu. To však zásadne úroveň autosalónu neovplyvní i keď tým pádom neuvidíme napríklad nový Prius. O premiéry však rozhodne nebude núdza, a to ani tie „horúce“, ktoré absolvovali debut len nedávno v Detroite alebo minulý mesiac na jarnej motoršou v Ženeve. Celkovo ohlásila Incheba okolo šesťdesiat noviniek, ktoré prichádzajú na slovenský trh.

Premiéry aj zo Ženevy

Z Detroitu tu uvidíme napríklad novú generáciu Mercedesu-Benz triedy E, Kiu Optima, alebo Range Rover Evoque Convertible. Zo Ženevy je premiér podstatne viac. Spomeňme Fiat Tipo, Opel Mokka X, hybridný Hyundai Ioniq, Suzuki Baleno, Škodu Superb SportLine či modernizovaný VW Up! vyrábaný v Bratislave. Pripočítať k nim môžeme aj francúzske úžitkové dvojičky Citroën SpaceTourer s Peugeotom Traveller. A potom je tu množstvo modelov, ktoré mali síce premiéru vlani, no na Slovensku výstavný debut ešte neabsolvovali.

Suzuki Baleno je auto, ktoré by mohlo zaútočiť... Foto: Tomáš Andrejčák
Suzuki Baleno Suzuki Baleno je auto, ktoré by mohlo zaútočiť aj na lídra trhu – Škodu Fabia. Má totiž rekordne veľký kufor.

Parí sem ostrý Ford Focus RS, Jaguar F-Pace, BMW radu 7, Bentley Bentayga, Kia Sportage, Mini Cooper Cabrio, Renault Mégane a Renault Talisman či Volkswagen Tiguan. Korením autosalónu sa stane koncept Mazda Koeru, ktorý predznamenáva príchod nového kupé-SUV Mazda CX-7. Tak ako po minulé roky vytvorí samostatnú sekciu takzvaný Exclusive Salon, kde sa predstavia luxusné značky Bentley, Rolls-Royce, Lamborghini či Aston Martin.

Jediným konceptom výstavy je japonská Mazda... Foto: Tomáš Andrejčák
Mazda Koeru Concept Jediným konceptom výstavy je japonská Mazda Koeru, ktorá je predzvesťou sériového kupé-SUV CX-7.

Sprievodný program bude obsahovať testovacie jazdy na nových modeloch značiek Citroën, Fiat, Hyundai, Mini, Nissan, Opel, Peugeot, Renault a Volvo. Okrem testovacích jázd sú pripravené crashtesty a expozícia veteránov.

Zoznam výstavných premiér

ASTON MARTIN Vanquish
AUDI R8, RS7 SB Performance, RS6 Avant Performance, RS3 SB
BMW rad 7, X1, i3, M2
BENTLEY Bentayga, Continental GT Convertible
CADILLAC ATS V, CTS V
CITROËN SpaceTourer
CORVETTE Z06
DACIA Open Dokker, Open Sandero
DS DS 3
FIAT Tipo
FORD Edge, Focus RS, Mondeo Hybrid, Galaxy
HYUNDAI Ioniq, Elantra, i20 Active
JAGUAR F-Pace
KIA Kia Sportage, Kia Optima, Kia cee'd
LADA Kalina 2, Kalina Cross, 4×4 Urban (Niva)
LAMBORGHINI Huracan Spyder
LAND ROVER Evoque Convertible
MAZDA Koeru Concept, MX-5
MERCEDES-BENZ E, S Cabrio, SL, SLC, GLS, G 4×4²
MINI Clubman, Cooper Cabrio
NISSAN Juke-R , Leaf 30 kWh
OPEL Mokka X
PEUGEOT 2008, 2008 Dakar, Traveller, 208 R2, 308 GTi
RENAULT Mégane, Mégane GT, Talisman , Talisman Grandtour
ROLLS ROYCE Ghost Series II, Wraith
SMART Fortwo Cabrio
SUZUKI Baleno
ŠKODA Superb SportLine
TESLA S
VW Tiguan, Up!, Beetle Dune, Passat GTE
Incheba Bratislava - mapa Foto: Incheba
Incheba Bratislava - mapa Incheba Bratislava - mapa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Incheba #autosalón Bratislava 2016
Články podľa značiek