VW Beetle: Chrobák je na čiernej listine. Skončí bez nástupcu

Šetrenie koncernovej kasy je po afére Dieselgate na mieste. Za obeť mu padnú viaceré modely. Zmráka sa dokonca aj nad kultovým Chrobákom. Skončiť by mal v roku 2018.

22.04.2016 16:00
Volkswagen Beetle - 2015 Foto:
Novodobý New Beetle schádza z výrobných liniek od roku 1997. Druhej generácii sa darí ešte menej ako tej prvej, hoci sa dizajnom priblížila viac originálu a dokonca aj ikonickému Porsche 911.
debata (3)

Predaje Volkswagenu Beetle sa ani zďaleka nevyvíjajú tak, ako si koncern VW predstavoval. Ani druhá generácia z roku 2012, ktorá sa snažila priblížiť originálu viac ako tá prvá z roku 1997, na zákazníkov príliš nezabrala. V Európe nepresahujú ročné registrácie Beetlu viac ako 40 000 kusov a stále klesajú. Možno aj preto, že súčasný Chrobák je ešte postavený na platforme Golfu VI, teda na základoch predchádzajúcej generácie.

Zákazníci majú o Chrobák slabý záujem.... Foto: Volkswagen
VW Beetle Dune - 2016 Zákazníci majú o Chrobák slabý záujem. Nepomohla ani novinka v podobe off-roadovo ladenej verzie Beetle Dune.

Svetom sa tak šíria informácie, že by mal skončiť bez nástupcu. To napriek tomu, že patrí k imidžovým modelom značky, odkazujúcim na prapôvodné korene Chrobáka, ktorého zišlo z liniek viac ako 21 miliónov kusov. O šetrení a redukcii modelového portfólia sa napokon hovorilo už pred dvoma rokmi, teda v čase, keď kormidlo koncernu VW držal zdanlivo pevne v rukách Martin Winternkorn. Ten lámal palicu napríklad nad 3-dverovým Polom a Golfom.

Aféra Dieselgate škrty už len urýchlila, a tak sa zdá, že neminú ani ikonický Beetle. Podľa neoficiálnych informácií by mal vydržať na linkách mexického závodu do roku 2018. Potom sa má jeho kariéra po 21 rokoch skončiť. O Beetle nestúpol záujem ani po tom, čo vlani Volkswagen predstavil jeho off-roadovo ladenú verziu Dune so zvýšeným podvozkom a plastovou ochranou spodných častí karosérie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW Beetle
Články podľa značiek