Vodiči ktorých áut majú najviac pokút? Vedie BMW a Land Rover

Štatistika belgickej polície vnáša svetlo do pomerne neznámych súvislostí medzi automobilovou značkou a prekračovaním maximálnej povolenej rýchlosti. Vyplýva z nej, že najviac cestných pirátov sedí za volantmi nemeckého prémiového tria, Volkswagenov a britského Land Roveru. Naopak, najľahšiu nohu na plyne majú vodiči Fiatov.

20.05.2016 06:00
debata (5)
Rebríček značiek podľa počtu prekročenia... Foto: PoB
Škoda Octavia RS - polícia v Belgicku Rebríček značiek podľa počtu prekročenia maximálnej povolenej rýchlosti vychádza z celkom 108 485 udelených pokút za rok 2015. Rýchlosť meria v Belgicku aj táto zvláštna policajná Škoda Octavia RS. Je postrachom tamojších vodičov.

Výber automobilovej značky hovorí nielen o našich finančných možnostiach a vkuse, ale čo-to aj o našej povahe. A s tou súvisia tiež chúťky využívať výkonový potenciál auta. Zdá sa, že horúca krv prúdi najmä v žilách majiteľov nemeckých prémiových áut. Ukazujú to najnovšie štatistiky belgickej polície za rok 2015, ktoré vyhodnocujú prekračovanie maximálnej povolenej rýchlosti na území Flámska, pokrývajúceho približne polovicu severu krajiny. A to vo vzťahu k automobilovým značkám.

Najťažšiu nohu na plyne majú vodiči za volantmi... Foto: BMW
BMW 330e - 2016 Najťažšiu nohu na plyne majú vodiči za volantmi BMW.

Samozrejme, nejde o relevantnú celoeurópsku štatistiku, ale vypovedaciu hodnotu určite má. Najmä ak pochádza z krajiny, ktorej obyvatelia majú k zákonom väčší rešpekt než napríklad obyvatelia východnej Európy. Ak si totiž dovolí prekročiť "maximálku“ Belgičan so svojím BMW, potom je takmer isté, že k rovnakému priestupku má sklony aj Slovák, Čech či Nemec za volantom auta rovnakej značky. Údaje pritom vychádzajú z celkom 978 202 regis­trovaných prekročení rýchlostí meranými stacionárnymi alebo mobilnými radarmi.

Najviac pokutované značky áut podľa počtu pokút

Najviac pokutované značky áut v Belgicku Foto: PoB
Najviac pokutované značky áut v Belgicku Najviac pokutované značky áut v Belgicku

Pre úplnosť uveďme, že v Belgicku sú časté úseky v obciach s limitom 30 km/h a že na diaľniciach sa jazdí pomalšie ako u nás. Maximálna povolená rýchlosť je tam 120 km/h. Najčastejšie prehrešky proti rýchlosti sa diali práve na diaľniciach. Celková nameraná priemerná rýchlosť bola však nižšia ako spomínaných 120 km/h. Na úsekoch s maximom 30 km/h to bolo naopak. Vodiči tu jazdili približne 45-kilometrovou rýchlosťou. Čísla ukazujú, že najväčšími pirátmi ciest sú majitelia BMW. Ťažkú nohu na plyne malo až 108 485 vodičov za ich volantom.

Podľa počtu registrácií je na tom najhoršie... Foto: Land Rover
Land Rover Discovery Sport - 2015 Podľa počtu registrácií je na tom najhoršie Land Rover. Pokutu za rýchlosť dostane viac ako každé tretie auto tejto značky.

Nasleduje Volkswagen s 94 978 prekro­čeniami rýchlosti, tretí Mercedes-Benz ich mal 84¤668 a na štvrtom mieste skončilo Audi s počtom 79 510 prehreškov proti povolenej rýchlosti. Taká Toyota je až na 11. a Škoda na 12. mieste. Porsche dokonca až na dvadsiatej priečke. Pochopiteľne, tento rebríček je ovplyvnený počtom registrácii vozidiel danej značky v Belgicku, teda podielom na trhu. Čím je áut viac, tým väčšia je pravdepodobnosť, že bude zaregistrovaných aj viac priestupkov. Celkom to však platiť nemusí.

Príklad by sme si mali brať z vodičov Fiatov.... Foto: Fiat
Fiat Mobi - 2016 Príklad by sme si mali brať z vodičov Fiatov. Tí porušujú rýchlosť najmenej. Pokutu dostane len jedno z jedenástich áut.

Napríklad modelov Toyoty je na belgických cestách určite viac ako BMW a pritom je počet priestupkov vodičov týchto japonských áut nižší. I tak má však väčšiu vypovedaciu hodnotu rebríček zostavený podľa toho, na koľko registrovaných áut danej značky pripadá pokuta za rýchlosť. Hovorí o tom, aká je pravdepodobnosť, že konkrétne auto prekročí rýchlosť. Poradie sa, samozrejme, zmenilo. „Víťaz“ vás asi prekvapí. Je ním Land Rover. Pokutu za rýchlosť dostane jedno z 2,6 registro­vaných áut, teda viac ako každé tretie. Inak vedú prevažne nemecké značky.

Druhé je BMW, štvrté Audi a za ním Mercedes-Benz s Porsche a Volkswagen. Len na tretej priečke sa ocitlo Volvo. Prekvapivo, pretože majitelia švédskych modelov majú menej „ mafiánsky“ imidž ako vlastníci nemeckých luxusných áut. Lenže ako vidieť, pravdepodobne ide len o klišé. Naopak, najľahšie narábajú s plynom majitelia francúzskych áut Peugeot, Renault a Citroën. A tiež vlastníci Nissanu a Toyoty. Kráľom je však jednoznačne Fiat. Pokutu za rýchlosť dostane len jedno z jedenástich registrovaných áut.

Najviac pokutované značky podľa počtu na jednu pokutu

Najviac pokutované značky áut v Belgicku Foto: PoB
Najviac pokutované značky áut v Belgicku Najviac pokutované značky áut v Belgicku

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #pokuty #Belgicko #maximálna rýchlosť
Články podľa značiek