Google: Zraneniam chodcov má zabrániť 'lepkavá kapota'

Technologický gigant Google si v Spojených štátoch amerických patentoval špeciálnu prednú kapotu. Cieľom jeho vynálezu je znížiť počet úmrtí spôsobených zrážkou vozidiel s chodcami. V prípade kolízie zadrží tzv. lepkavá kapota chodca na karosérii auta.

31.05.2016 14:00
screenshot-pedestrian Foto:
Špeciálna kapota má zabrániť tomu, aby auto zrazeného chodca odhodilo.
debata

V automobilovom priemysle si Google spájame predovšetkým s vývojom elektrických autonómnych vozidiel. Tentoraz sa však zameral aj na vývoj pevných dielov a vybral si najdôležitejšiu oblasť dopravy, a to bezpečnosť. Konkrétne ide o druhú fázu čelnej zrážky auta a chodca.

Je známe, že úmrtia chodcov spôsobené kolíziou s vozidlom nezapríčiní vždy len samotná zrážka. Rovnako fatálne následky môže mať aj dopad chodca na zem potom, čo ho auto odhodí. Práve tomu má zabrániť nový vynález Googlu, ktorý možno nazvať „lepkavou kapotou“.

Autonómne vozidlo od Googlu. Foto: Google
Google-Self-Driving-Car Autonómne vozidlo od Googlu.
Patent zverejnil Americký úrad pre patenty a ochranné známky. Podstatou vynálezu je priľnavá vrstva chránená krytom, ktorý možno nalakovať rovnakou farbou ako zvyšok vozidla. Kryt má zabrániť tomu, aby sa na priľnavú vrstvu neprichytávali nečistoty. Ak však vozidlo narazí do chodca, kryt sa rozbije a chodec ostane prilepený na prednej kapote.

Google vyvinul tento bezpečnostný prvok pre vlastné autonómne vozidlá, no jeho použitie v iných zariadeniach nie je vylúčené. V budúcnosti by sa využitie vynálezu dalo dokonca rozšíriť tak, aby minimalizoval aj následky kolízií s cyklistami alebo zvieratami. Samotná spoločnosť doposiaľ neposkytla o vynáleze podrobnejšie informácie, takže nie je známe, či sa s ním počíta aj do sériovej výroby.

Na základe údajov poskytnutých americkému patentovému úradu možno predpokladať, že technologický gigant investoval do vývoja nemálo finančných prostriedkov a množstvo času. Google sa tak pridal k výrobcom, ktorí sa zameriavajú na zvýšenie bezpečnosti chodcov. Napríklad Volvo sa v tomto ohľade vydalo cestou vonkajších airbagov pripevnených k prednému sklu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #bezpečnosť #kolízia
Články podľa značiek