Audi Plan B: Futuristický kamión šokuje kokpitmi zo stíhačky

Musí byť kamión nudný? Ruskí dizajnéri Artem Smirnov a Vladimír Pančenko si myslia, že nie. Ich koncepty, ktoré vznikli v rámci projekt Truck for Audi, vám vyrazia dych.

14.07.2016 16:00
Truck for Audi - Plan B Foto:
Audi Plan B je nezávislý projekt ruských dizajnérov. Zaujať automobilku by ale mohol.
debata (17)

Bude Audi vyrábať kamióny? To asi nie, hoci konkurent zo Stuttgartu tak robí už desaťročia. Koncern VW, kde Audi patrí, si bohato vystačí so značkami Scania a Man. Kreativite sa však medze nekladú. Tak vznikol aj nezávislý dizajnový projekt Truck for Audi. Jeho výsledkom sú dva virtuálne kamióny budúcnosti. Najmä druhý z nich vás doslova posadí na stoličku. Za návrhom stoja dvaja ruskí dizajnéri Artem Smirnov a Vladimír Pančenko, mimochodom veľkí fanúšikovia ingolstadtskej značky. A tí si veru z konvencií ťažkú hlavu nerobili.

Audi Plan A je kamión budúcnosti, ktorý počíta... Foto: Artem Smirnov, Vladimír Pančenko
Truck for Audi - Plan B Audi Plan A je kamión budúcnosti, ktorý počíta s autopilotom.

Ich kamióny Audi Plan A a Audi Plan B ukazujú, že kamión nemusí byť len „chladnička na kolesách“. Prvý z nich rešpektuje realitu aspoň tým, že posádka sedí v kabíne. O riadenie sa však podľa autorov má starať autopilot. Takže ovládanie prevezme vodič len v podmienkach, kde okolnosti neumožnia autonómnu prevádzku. V prípade konceptu Audi Plan B išli však autori ešte ďalej. Vodiča a spolujazdca umiestnili do dvoch nechránených kokpitov na strechu. Pritom ich obliekli do vystroja pilotov stíhacích bombardérov, vrátane prílb s dodávkou kyslíka.

Audi Plan B ide ešte ďalej. Posádka sedí na... Foto: Artem Smirnov, Vladimír Pančenko
Truck for Audi - Plan B Audi Plan B ide ešte ďalej. Posádka sedí na streche v kokpitoch pripomínajúcich stíhacie bombardéry.

Ide síce o poriadny úlet, ale kreativita mu naozaj nechýba. Fantastický je aj hladký dizajn matnej čiernej „kabíny“ bez čelného okna a s vertikálnymi LED svetlami, ktoré lemujú celú „kabínu“. Tak trochu off-roadovo zas pôsobia pneumatiky s drsným vzorom. Artem Smirnov a Vladimír Pančenko si predstavujú, že takýto kamión by poháňali elektromotory integrované priamo v kolesách, napájané akumulátormi novej generácie umiestnené v podvozku ťahača. Ako náves zvolili v prípade Planu A takmer klasickú „skriňu“, v druhom projekte Plan B zas cisternu.

Pochopiteľne, s ich iniciatívou nemá nemecká automobilka nič spoločné. Plány na výrobu kamiónov so štyrmi kruhmi sú v najbližších rokoch celkom nereálne. A ak aj, išlo by s najväčšou pravdepodobnosťou len o deriváty klasických ťahačov MAN alebo Scania. Teraz však koncern Volkswagen trápia celkom iné veci ako prienik Audi do sveta úžitkových vozidirl. Dokonca nie je vylúčené, že pod vplyvom kauzy Dieselgate a z toho plynúcimi stratami sa bude musieť niektorých značiek zbaviť. Tie úžitkové nevynímajúc.

Truck for Audi - Plan B
Truck for Audi - Plan B
+14Truck for Audi - Plan B

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #kamión #Artem Smirnov #Vladimír Pančenko
Články podľa značiek