Colas: Cesty môžu vyrábať solárnu energiu. Pre celé mestá

Francúzska spoločnosť Colas prichádza so solárnymi panelmi Wattway, ktoré môžu byť inštalované priamo na cesty. Má to obrovskú výhodu. Nezaberajú iné plochy.

22.07.2016 12:00
Colas Wattway - solárne články Foto:
Solárne články Wattway sú umiestnené v „koberci“ hrubom len sedem milimetrov a je ich možné položiť priamo na vozovku bez toho, aby ohrozili bezpečnosť.
debata (3)
Účinnosť fotovoltaických článkov je stále pomerne nízka. Ak chceme pomocou nich vyrábať elektrickú energiu, potrebujeme ich umiestniť na veľkú plochu. Väčšinou sa na to využívajú strechy budov. No solárne elektrárne sú často vybudované aj na plochách, ktoré by mohli slúžiť celkom inému účelu. Jednoducho, zbytočne zaberajú miesto, či dokonca ornú pôdu. Francúzska spoločnosť Colas však pre ne našla ideálnu miesto, také, ktoré už je vybudované – cesty.

Vyvinula špeciálne solárne panely Wattway, ktoré sú schopné odolávať zaťaženiu vozoviek a pritom zabezpečiť vďaka drsnému povrchu potrebnú priľnavosť pneumatík. Tvorí ich len sedem milimetrov hrubý „koberec“, ktorým je možné pokryť už existujúce vozovky bez akýchkoľvek špeciálnych stavebných prác či úprav pôvodného asfaltového koberca. Samozrejme, ak nad článkami práve prechádza auto a tieni slnečné lúče, nedokážu vyrábať elektrickú energiu.

Lenže plocha ciest je podľa spoločnosti Colas využitá autami len na 10 %. Zvyšných 90 by teda mohlo počas dňa stále dodávať elektrickú energiu. Už 20 štvorcových metrov pritom stačí na pokrytie energetických potrieb bežnej domácnosti. Kilometer solárnej cesty by podľa spoločnosti Colas dokázal uspokojiť nároky až 5¤000 obyvateľov. V súčasnosti už prebiehajú testy v USA, vraj aj na legendárnej Route 66, a čoskoro má dôjsť aj na testy vo veľkej Británii a Francúzsku. Do roku 2018 by mala byť nová technológia zrelá na praktické využitie.
Colas Wattway - solárne články
Colas Wattway - solárne články
+5Colas Wattway - solárne články

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #solárna energia #fotovoltaické články #Colas #Wattway
Články podľa značiek