Američania zmiernia limity na spotrebu. 'Prepískli' to

Pôvodný zámer zraziť priemernú spotrebu áut v USA do roku 2025 na 5,2 litra na 100 km je nereálny. Uznala to Americká agentúra pre ochranu životného prostredia EPA. Úrady pripravujú miernejší limit.

21.07.2016 19:30
Spotreba Foto:
Amerických producentov čaká v nasledujúcich desiatich rokoch radikálne zníženie spotreby paliva. Bude však miernejšie, ako sa pôvodne očakávalo.
debata (2)
Papier znesie všetko. Tak sa dá označiť počínanie úradov, ktoré tlačia automobilky k nereálnemu znižovaniu spotreby a emisií. Aj preto je dnes taký obrovský rozdiel medzi reálnou a normovanou spotrebou z laboratórnych testov. V USA sa však teraz zdá, že zdravý rozum predsa len víťazí. Americká agentúra pre ochranu životného prostredia EPA uznala, že pôvodne zamýšľaný zámer zraziť priemernú spotrebu áut do roku 2025 na 54,5 mpg, teda na 54 míľ na jeden galón paliva, čo zodpovedá priemeru 5,2 litra na 100 km, je nereálny.

Pôvodné odhady totiž rátali so zvyšovaním cien ropy a s masívnym záujmom o hybridy a plug-in hybridy. Lenže ceny ropy medzičasom klesli a s nimi aj záujem zákazníkov o ekologické autá. Naopak, v USA vzrástol odbyt populárnych a, samozrejme, aj veľmi smädných pikapoch, SUV a crossoveroch. Predstava, že by taký Ford F-150, inak najpredávanejšie auto v USA, alebo Chevrolet Silverado, mali už o necelých desať rokov spotrebovať na 100 km len čosi vyše piatich litrov, je jednoducho mimo reality. Fyzika sa oklamať nedá.

Agentúra EPA spolu s úradom pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) a kalifornským úradom pre ochranu ovzdušia CARB (California Air Resources Board) preto pripravujú novú, miernejšiu, normu, ktorá by mala byť oznámená v roku 2018. A vychádza aj z údajov o doterajšom poklese priemernej spotreby. To však neznamená, že si americkí producenti vydýchnu. Šušká sa totiž, že nová norma bude tolerantnejšia len o dve až štyri deci. Potom by mala byť priemerná spotreba amerických áut od roku 2025 5,4 až 5,6 litra paliva.

A to je tiež úloha, ktorá si vyžiada nadľudské úsilie. Teda ak nechceme klamať sami seba virtuálnymi údajmi na papieri, tak ako je to dnes bežné najmä v Európe.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #spotreba áut #NHTSA #EPA
Články podľa značiek