Škoda Kodiaq: Takto vyzeral český 'medveď' v Paríži

Premiéra veľkého SUV z Mladej Boleslavi je už naozaj za rohom. Česká automobilka nemá pomaly čo skrývať. No napriek tomu tu máme ešte jednu predpremiéru. Odohrala sa len v nedeľu v Paríži, kde maskovaný Kodiaq priviedol do cieľa pelotón záverečnej etapy cyklistického maratónu Tour de France.

26.07.2016 18:00
debata (5)
Kodiaq sa na Tour de France ukázal pokrytý... Foto: Škoda-Auto
Škoda Kodiaq - Paríž Tour de France Kodiaq sa na Tour de France ukázal pokrytý špeciálnou fóliou so 14 000 fazetami maskujúcimi jeho skutočný tvar.

Škoda a Tour de France sú spojené už trinásť rokov. Takže neprekvapuje, že česká automobilka využila, ako hlavný sponzor najslávnejšieho cyklistického maratónu, na propagáciu nového SUV Kodiaq aj túto príležitosť. A vybrala si ten najvýznamnejší okamžik. Cieľ záverečnej etapy na slávnom bulvári Champs-Élysées, ktorá štartovala v nedeľu v Chantilly a merala 113 km. Kodiaq však bolo možné vidieť v Paríži už v sobotu večer, počas nácviku.

Takže kým ostatné sponzorské vozidlá Škody, ktorých bolo spolu s vozidlami tímov až 300, zabezpečovali priebeh pretekov, Kodiaq dostal tú česť priviesť víťaza Chrisa Frooma priamo do cieľa. Pochopiteľne, pred zrakmi verejnosti sa objavil opäť v „maskáčoch“. Tie čierno-šedo-biele, ktoré použila Škoda pri testoch v Nórsku však zamenil za červeno-čierne. Červená farba mala evokovať červený Superb s lakom Coridda, ktorý používal priamo šéf Tou de France Christian Prudhomme.

Za volant predprodukčného prototypu sa posadil... Foto: Škoda-Auto
Škoda Kodiaq - Paríž Tour de France Za volant predprodukčného prototypu sa posadil profesionálny cyklista Stephen Roche pochádzajúci z Írska, víťaz Tour de France z roku 1987.

Polepy Kodiaqu tvorilo celkom 14 000 faziet, chrániacich jeho tvary pred zrakom verejnosti a objektívmi. Mimochodom, 21 špeciálne školených zamestnancov pracovalo na kamufláži s plochou 21 štvorcových metrov 120 hodín. Za volant predprodukčného prototypu sa posadil profesionálny cyklista Stephen Roche pochádzajúci z Írska, víťaz „Starej dámy“ z roku 1987. Paríž však vybrala Škoda aj z iného dôvodu. Práve tu sa totiž počas septembrového autosalónu odohrá výstavná premiéra Kodiaqu.

Nočný Paríž robil Kodiaqu takéto krásne pozadie. Foto: Škoda-Auto
Škoda Kodiaq - Paríž Tour de France Nočný Paríž robil Kodiaqu takéto krásne pozadie.

Prvý krát sa ale ukáže v definitívnej sériovej podobe o niečo skôr. Presne 1. septembra, na statickej prezentácii v Berlíne. My už len môžeme zopakovať, to čo už dávno vieme. Kodiaq bude 7-miestnym SUV postaveným na platforme MQB spolu s VW Tiguan. Z neho si požičia aj motory 1,4 TSI (92 kW), 1,4 TSI COD (110 kW) s vypínaním valcov, a dva diesely 1,6 TDI a 2,0 TDI. Neskôr by sa mal stať Kodiaq aj prvým hybridom značky. Silnejšie verzie dostanú pohon oboch náprav 4×4.

Interiér ponúkne za príplatok tri rady sedadiel a sedem miest. V päťmiestnom usporiadaní sa očakáva kufor veľkosti 680 litrov. Do predaja by sa mal Kodiaq dostať ešte pred koncom roka. Výrobu zabezpečí závod v Kvasinách. Spolu s Kodiaqom tu bude z liniek schádzať aj jeho španielsky súrodenec Seat Ateca. Ten bude mať však na rozdiel od Škody kratšiu karosériu a len 5-miestny interiér, podobne ako VW Tiguan. Jeho predĺžená verzia sa dostane len do USA a Číny.

Škoda Kodiaq - Paríž Tour de France
Škoda Kodiaq - Paríž Tour de France
+13Škoda Kodiaq - Paríž Tour de France

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Kodiaq
Články podľa značiek