Mazda MX-5 2021: Piata generácia bude ešte ľahšia

Štvrtá generácia roadsteru Mazda MX-5 očarila kompaktnými rozmermi a nízkou hmotnosťou. Tá budúca má byť však ešte ľahšia ako originál z roku 1989. Pomôže karbón.

29.07.2016 12:00
debata
Nová generácie Mazdy MX-5 bude inšpirovaná... Foto: Mazda
Mazda MX-5 Spyder Nová generácie Mazdy MX-5 bude inšpirovaná konceptmi Speedster a Spyder z vlaňajšej tuningovej výstavy Sema, ktoré využívali vo veľkej miere karbón.
Súčasnú, štvrtú generáciu Mazdy MX-5 môžeme stále nazývať novinkou. Na trh prišla len vlani. Napriek tomu sa produktový šéf MX-5, Nobuhiro Yamamoto, rozhovoril o tej ďalšej, plánovanej na rok 2021. „V budúcnosti budú hrať v konštrukcii áut dôležitú úlohu ľahké materiály. A v piatej generácii nášho roadsteru ich použijeme. V súčasnosti je síce karbón príliš drahý, ale my už vyvíjame jeho cenovo dostupnejšiu formu.“

S tým súvisí aj plán použiť ešte menší motor, ako súčasnú „jednapäťku“, ktorá je základným agregátom pre MX-5. „Koncepcia je jasná. Pokiaľ má auto menšiu hmotnosť, potom môže byť použitý aj menší motor a užšie pneumatiky,“ dodáva Yamamoto. Zároveň sa však vyjadril, že rozmery auta sa budú meniť len nepatrne. „Súčasná veľkosť je vyhovujúca, preto nečakajte v budúcnosti žiadne zásadné zmeny.“

Lepšiu predstavu si môžeme urobiť na základe konceptov Speedster a Spyder, ktoré boli predstavené vlani v USA na tuningovej výstave Sema 2015. Tie vychádzali z novej Mazdy MX-5, no vďaka rozsiahlemu nasadeniu kompozitov a sparťanskej výbave sa podarilo na ľahkom roadsteri ušetriť ďalších 115 kg. Tak veľkú diétu síce nová Mazda MX-5 nepodstúpi, no je pravdepodobné, že hmotnosťou sa dostane pod úroveň prvej generácie z roku 1989, ktorá vážila len 940 kg.

Mazda MX-5 Spyder
Mazda MX-5 Spyder
+7Mazda MX-5 Spyder

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mazda #Mazda MX-5
Články podľa značiek