Alice: 'Obrnený radar' prežije všetko. Meria zatiaľ vo Francúzsku

Francúzska polícia už nasadila do boja proti cestným pirátom nemecké mobilné radary Alice. Ide o autonómne zariadenia odolné proti poškodeniu. So zasunutým podvozkom vyzerá Alice ako obrnené vozidlo. Napokon, váži 1 250 kg.

10.08.2016 16:00
debata (8)
Radar spoločnosti Vitronic pripomínam malé... Foto: Vitronic
Radard - Alice Radar spoločnosti Vitronic pripomínam malé obrnené vozidlo. Odolná karoséria ho chráni pred hrubou silou. Na miesto ho polícia dovezie ako príves.

Klasické statické radary na meranie rýchlosti sa stávajú často terčom vandalov. Plechovú búdku kdesi pri ceste alebo na stĺpe nie je problém zneškodniť hrubou silou. Radar Alice nemeckej spoločnosti Vitronic z Wiesbadenu dokáže ale viac. Navyše je mobilný, keďže má podvozok podobný prívesnému vozíku. Polícia ho jednoducho dotiahne tam, kam treba. Odolná karoséria, ktorá chráni samotný lidar, kameru a ďalšie potrebné zariadenia, by mala odolať útočníkom. A odtiahnuť ho tiež nie je jednoduché.

Celé zariadenie váži až 1 250 kg, teda asi toľko, čo auto nižšej strednej triedy. Navyše Alice počas nasadenia schová svoj podvozok a ťažné zariadenie. Ovládať systém dokážu len autorizované osoby. A keďže aj tie by mali s manipuláciu na mieste problémy, Alice je vybavený elektromotormi a diaľkovým ovládaním, podobne ako luxusné obytné karavany. Po privezení na zvolené miesto je zariadenie pripravené na svoju prácu za menej ako tridsať minút.

Aby bolo zariadenie Alice chránené aj proti... Foto: Vitronic
Radard - Alice Aby bolo zariadenie Alice chránené aj proti neoprávnenému odtiahnutiu, má počas prevádzky zasunutý podvozok. Zásoba akumulátorov vydrží na päť dní prevádzky bez dozoru a údržby.

Podstatné tiež je, že polícia môže radar nechať na mieste bez dozoru až päť dní. Presne toľko vydržia Alice batérie, nevyhnutné na prevádzku. A netreba ich ani dobíjať. Skladajú sa totiž z modulov, ktoré možno ľahko vyberať, takže výmenu vybitých článkov za nabité zvládne jediný človek za pár minút. A čo Alice dokáže? Všetko to, čo ostatné radary, teda merať rýchlosť, odosielať fotografie vozidiel a ich registračných značiek. Prípadne vyhodnocovať neoprávnenú jazdu v prúdoch pre verejnú dopravu.

Okrem merania rýchlosti dokáže Alice... Foto: Vitronic
Radard - Alice Okrem merania rýchlosti dokáže Alice identifikovať neoprávnenú jazdu v prúdoch vyhradených verejnej doprave.

V prípade pokusu o poškodenie alebo odtiahnutie, zavolá zariadenie samo políciu. Výhodou pre policajtov je, že môžu z jediného riadiaceho centra ovládať viacero zariadení súčasne a zbierať údaje z viacerých miest bez toho, aby posádka obsluhovala radar priamo tam, kde sa nachádza. Najväčším odberateľom „obrneného“ radaru je Francúzsko. Tamojšia polícia má vraj už k dispozícii 250 kusov. A o Alice prejavili záujem aj nemecké mestá Offenbach a Hannover.

Takže ak uvidíte pri cestách po západnej Európe čudesný objekt pripomínajúci tvarom čosi ako malý tank, určite uberte z plynu. Inak vám môže do schránky prísť poriadne mastná pokuta aj z miesta, kde by ste to vôbec nečakali. Jediným slabým článkom, ktorému neodolá ani obranný systém Alice pripravený zniesť hrubú silu, je sprej s farbou. Optika zariadenia jednoducho potrebuje vidieť. Cez zafarbené sklo to ale nedokáže.

Radard - Alice
Radard - Alice
+8Radard - Alice

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #radar #meranie rýchlosti #Alice
Články podľa značiek