BMW Elvisa Presleyho je opäť ako nové. Predtým to bol vrak

Už-už to vyzeralo, že vzácne BMW 507, ktorého prvým majiteľom bol sám kráľ rokenrolu, skončí kdesi na šrotovisku. Vrak ale pred dvoma rokmi kúpilo priamo BMW. Výsledkom je zázrak.

20.08.2016 07:00
debata (8)
Elvis Presley bol jedným z 252 majiteľov... Foto: BMW
BMW 507 - Elvis Presley Elvis Presley bol jedným z 252 majiteľov roadsteru BMW 507. Neskôr ho dal prestriekať na červeno, aby na ňom nebolo vidieť nápisy rúžom, ktorú mu na karosérii zanechávali jeho obdivovateľky.

BMW 507 z roku 1956 bolo nepochybne jedným z najkrajších áut svojej doby, samotnú automobilku však priviedlo takmer na okraj finančného kolapsu. Pôvodne totiž Mníchov plánoval s exportom rovnej tisícky vozidiel do USA, pre ktoré bol tento roadster navrhnutý. Astronomická cena 26 500 mariek a nie príliš bezpečné jazdné vlastnosti sa ale nakoniec podpísali pod obchodné fiasko. Produkciu zastavilo BMW už o štyri roky s bilanciou len 252 áut. To, čo bolo ale v tom čase neúspechom, je dnes pre päťstosedmičku najväčšou výhodou. Ceny zachovaných exemplárov sa totiž šplhajú k závratným sumám.

Vozidlo odkúpilo BMW v roku 2014 vo veľmi... Foto: BMW
BMW 507 - Elvis Presley Vozidlo odkúpilo BMW v roku 2014 vo veľmi zúboženom stave aj keď takmer kompletné.

Vie to aj samotná automobilka, ktorá sa podujala zachrániť jeden z kúskov. Bodaj by nie. Toto auto si v päťdesiatych rokoch obstaral sám kráľ rokenrolu Elvis Presley. Napokon, nik iní ako boháči si mníchovský roadster v päťdesiatych rokoch dovoliť ani nemohli. Presley ho ale neskôr predal vášnivému vyznávačovi akceleračných pretekov na štvrť míle, takže život tejto päťstosedmičky nebol určite ľahký. Nakoniec putovala do rúk tretieho majiteľa, ktorý mal sen auto zrenovovať, no chýbali mu peniaze. Vzácny kúsok tak ostal stáť zabudnutý v garáži celých 25 rokov.

Rekonštrukčné práce trvali takmer dva roky.... Foto: BMW
BMW 507 - Elvis Presley Rekonštrukčné práce trvali takmer dva roky. Zrenovovaná bola každá súčiastka.

Objavili ho v zúboženom stave až v roku 2014. Záujem oň prejavila samotná automobilka. Rekonštrukcia trvala celé dva roky, pretože nález pripomínal naozaj skôr šrot než slávny mníchovský roadster. Reštaurátori zistili, že na karosérii bolo až sedem vrstiev laku, pritom pôvodne mala bielu krémovú farbu. O prvú zmenu sa postaral priamo Elvis. Zvolil vraj červenú z katalógu Porsche. Dôvod? Liezlo mu na nervy neustále umývať odkazy a telefónne čísla obdivovateliek, ktoré mu zanechávali na aute napísané rúžom. Na červenom laku to ale nebolo vidieť tak výrazne.

Výsledkom je nádherný krémovo biely roadster,... Foto: BMW
BMW 507 - Elvis Presley Výsledkom je nádherný krémovo biely roadster, ktorý vyzerá pravdepodobne lepšie, ako keď vyšiel z továrne. Vzhľadom na jeho zaujímavú históriu len ťažko vyčísliť cenu.
Celé vozidlo rozobralo BMW na súčiastky, každú zrenovovalo alebo nahradilo novou a potom poskladalo v ôsmich štádiách opäť do celku. Výsledkom je prekrásny roadster 507 v pôvodnom krémovom laku, ktorý vyzerá možno lepšie, ako keď vyšiel z továrne. Náklady, ktoré si rekonštrukcia vyžiadala, BMW neprezradilo. Verejnosti sa predstaví na prestížnej prehliadke elegancie Concours d'Elegance v kalifornskom Pebble Beach. Odtiaľ poputuje pravdepodobne do mníchovského firemného múzea. Vyčísliť cenu tohto vzácneho exempláru je vzhľadom na zaujímavú históriu spojenú s Presleym veľmi ťažké.
BMW 507 - Elvis Presley
BMW 507 - Elvis Presley
+27BMW 507 - Elvis Presley

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #Elvis Presley #BMW 507
Články podľa značiek