Lietajúce autá sú tu

Model Transition od spoločnosti Terrafugia má úspešne za sebou svoj prvý skúšobný let. Táto firma vznikla v roku 2006 v štáte Massachusetts za účelom vytvorenia vozidla, ktoré by bolo schopné prevádzky po bežných cestných komunikáciách, ale aj vo vzduchu.

22.03.2009 11:09
Terrafugia Transition Foto:
Model Transition čaká ešte množstvo testov, no čoskoro by sa mal dočkať sériovej výroby.
debata

Tento stroj by sa dal v podstate klasifikovať, ako ľahké dvojmiestne lietadlo s tlačnou vrtuľou. Je však vybavené štvorkolesovým podvozkom a zložením krídel sa vie z lietadla poskladať na auto iba za 30 sekúnd. Na jeho pohon slúži motor Rotax 912 S, ktorý dosahuje maximálny výkon 73,5 kW (100 k). Pri jazde po ceste poháňa prednú nápravu a vo vzduchu vrtuľu, ktorá je uložená v zadnej časti.

Terrafugia Transition Foto: Terrafugia
Terrafugia Transition Terrafugia Transition

Terrafugia Transition je schopné vzlietať a pristávať na ktoromkoľvek letisku, no na jeho riadenie je samozrejme potrebná licencia športového pilota. Ako lietadlo má dolet okolo 720 km a zatiaľ čo vo vzduchu dosahuje maximálnu rýchlosť 184 km/h, na zemi je to iba 104 km/h. Tento stroj je však primárne určený pre severoamerický trh, kde často býva aj na diaľniciach rýchlosť obmedzená na 100 km/h.

Terrafugia Transition Foto: Terrafugia
Terrafugia Transition Terrafugia Transition

Transition jazdí na obyčajný benzín a pri jazde po zemi sa jeho kombinovaná spotreba paliva pohybuje okolo 7,8 litra na 100 km. Po tomto prvom úspešnom lete čaká spoločnosť Terrafugia ešte množstvo testov, ale ak všetko dobre dopadne, model Transition by sa mal čoskoro začať predávať za cenu v prepočte približne 144 000 €.

debata chyba
Články podľa značiek