Apple: iCar vraj nevznikne. 'Jablko' vyvinie len autopilota

Výrobca iPhonov zmenil stratégiu. Projekt vlastného autonómneho vozidla s pracovným názvom Titan zamení za vlastného autopilota. Bude ho dodávať ostatným automobilkám. Je to šikovné riešenie.

19.09.2016 19:00
Apple Car Foto:
Toto je predstava o dizajne autonómneho auta spoločnosti Apple. Teraz to ale skôr vyzerá, že svetlo sveta v najbližšom čase neuzrie.
debata
Už niekoľko rokov sa šušká o autonómnom vozidle z dielne spoločnosti Apple. A nedávno sa zadalo, že ide naozaj do tuhého. Na aktivity konkurenčného Google, ktorý už stihol verejnosti predstaviť prototyp svojho Google Caru s plne autonómnym riadením, chcel kalifornský gigant odpovedať v roku 2020. Na vývoj vozidla s autopilotom pod označením Titan najal 1 800-člennú armádu vysoko kvalifikovaných zamestnancov.

Pochopiteľne, aj od konkurencie. Do prísne stráženého centra v Berlíne stiahol ľudí z Tesly, General Motorsu, Fordu, ale aj Boba Mansfielda, ktorý pracoval na vývoji hodiniek Apple Watch, alebo Dana Dodgeho, ktorý vyvíjal softvéry pre BalckBerry. Na svetlo sveta sa dokonca dostali skice iCaru, ako si ho predstavoval dizajnér Aristomenis Tsirbas. Spoločnosť si tiež dala chrániť domény apple.car, apple.cars a apple.auto.

Všetky aspekty teda smerovali k presvedčeniu, že Apple skutočne pracuje na vlastnom autonómnom vozidle. Teraz však prenikli z kuloárov spoločnosti na svet informácie, že Apple zastavil vývoj vozidla iCar a prepúšťa zamestnancov. Výsledky výskumu však nezahodí do koša. Apple vraj len mení stratégiu projektu Titan. Namiesto celého auta chce vyrábať samotný systém autonómneho riadenia, ktorý bude dodávať už zavedeným automobilkám. Má to logiku.

Jednak Apple získa nových klientov a zároveň sa zbaví nákladov, ktoré by súviseli s produkciou nového auta či jeho distribúciou. Nebude teda potrebovať novú továreň ani dílerskú sieť. Je možné, že podobným smerom sa nakoniec vydá aj Google, ktorý nedávno podpísal dohodu s koncernom FCA (Fiat/Chrysler) práve o spolupráci na vývoji autonómnej technológie. Testovať ju bude na 200 kusoch upraveného Chrysleru Pacifica.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iCar #projekt Titan
Články podľa značiek