Škoda 'Fabiaq': Túto terénnu Fabiu berte s rezervou

Nezávislý grafik Theo Chin sa pohral s víziou SUV na báze Fabie. S realitou nemusí mať nič spoločné. Terénna Fabia však určite príde. Už o dva roky.

21.09.2016 19:00
debata
Nezávislý grafik vytvoril na formáte Fabie... Foto: Theophilus Chin
Škoda Fabiaq - virtuálna ilustrácia Nezávislý grafik vytvoril na formáte Fabie vlastnú predstavu verzie SUV. Použil masku z Kodiaqu aj podobné delené svetlá. Zatmavené predné stĺpiky sú však jeho vlastným príspevkom.

Škoda už dávnejšie ohlásila expanziu v triede SUV a crossoverov. Veľký Kodiaq je jej horúcou novinkou, ktorá sa predstaví už o pár dní v Paríži a tiež nie je tajomstvom, že budúci rok bude patriť druhej generácii Yeti. Vyzerá to tak, že v Ženeve uvidíme koncept a na jeseň vo Frankfurte nad Mohanom sériový model. Mimochodom, ten by mal mať veľa spoločného s Kodiaqom, len bude menší. Ale to nie je koniec off-roadovej ofenzívy.

Vo vývoji sú ďalšie dva modely. Už dávnejšie ohlásené SUV-kupé z Kodiaqu, čosi ako konkurent pre BMW X4 a dokonca aj malý crosssover veľkosti Fabie. Ten by mal prísť v roku 2018 a zasúťažiť si napríklad s Hondou HR-V, Mazdou CX-3, Fiatom 500X alebo Audi Q2. S veľkou pravdepodobnosťou by mala novinka stáť na kratšej verzii platformy MQB. Tá síce poskytuje aj možnosť zástavby pohonu oboch náprav, ale odpoveď na otázku, či ho dostane aj najmenší boleslavský crossover, zatiaľ neexistuje.

Zozadu si koncept Fabiaq berie opäť za vzor... Foto: Theophilus Chin
Škoda Fabiaq - virtuálna ilustrácia Zozadu si koncept Fabiaq berie opäť za vzor veľký Kodiaq. Vidieť to na prelisoch aj úzkych delených svetlách.

S istotou ho však budú poháňať 3– a 4-valcové motory TSI a TDI s maximálnym objemom 1,5 litra. Zatiaľ si môžeme malú terénnu Škodu predstaviť len vo virtuálnej podobe, za ktorou stojí nezávislý grafický dizajnér Theophilus Chin. Škoda nemá s jeho víziou, ktorú nazval „Fabiaq“, teda kompilátom slov Fabia a Kodiaq, nič spoločné. A Theo bol pomerne odvážny. Prednej maske naordinoval nielen typickú masku a rozdelené svetlá a la Kodiaq, ale aj "diódové“ hokejky podobné novému Mégane.

Profil vozidla s veľkou svetlou výškou by nemusel byť celkom od veci, až na to, že súčasná Fabia sa už vzdala čiernych predných stĺpikov a „plávajúcej“ strechy. Theophilov návrh ich však má. Navyše pridáva tretie bočné okno. Vzadu vychádzal opäť z Kodiaqu, takže tu máme podobne riešené veko, nárazník aj úzke delené svetlá. Na to, aká bude realita si však ešte budeme musieť počkať. A aj to má háčik. Česká automobilka už dávnejšie uviedla, že s kupé-SUV a terénnou Fabiou počíta najmä v Číne.

To znamená, že do Európy sa tieto dve SUV či crossovery dostať vôbec nemusia. Na druhej strane, ich účinkovanie na starom kontinente Škoda nevylúčila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Fabia #Škoda Fabiaq
Články podľa značiek