Lada Vesta: Päťdesiattisíc kusov za prvý rok

Ruský AvtoVaz chrlí nový sedan Vesta na plné obrátky. A môže byť rád, pretože tamojší automobilový trh je na historických minimách. V Togliatti práve zišiel z liniek kus s poradovým číslom 50 000. Ani nie rok od štartu Vesty.

05.10.2016 20:00
Lada Vesta - exemplár 50 000 Foto:
V domovskom závode v Togliatti vyrobili po necelom roku nový sedan Vesta s poradovým číslom 50 000. To je síce úspech, no do čiernych čísiel má Lada ešte ďaleko.
debata (13)
Výroba novej nádeje ruského AvtoVazu odštartovala približne pred rokom. A teraz Lada hlási výrobu jubilejného exemplára Vesty s poradovým číslom 50 000. Ako darček k päťdesiatinám najväčšej ruskej automobilky to nie je zlé, i keď úspech prichádza v ťažkých časoch. Ruský trh padá po nástupe západoeurópskych sankcíí dolu, a s ním aj predaj áut. Montážne linky v Togliatti s Vestou ale bežia na plné obrátky.

Nový sedan si našiel rýchlo cestu k domácim zákazníkom a momentálne je štvrtým najpredávanejším osobným autom v Rusku. Najväčší záujem je oň v hlavných metropolách – Moskve a Petrohrade. Výroba by ale mala ešte vzrásť. Vesta totiž začiatkom budúceho roka zamieri na západoeurópske trhy vrátane Nemecka a prísť majú aj ďalšie verzie – kombi a z neho odvodený „allroad“ Vesta Cross.

Tie už AvtoVaz predstavil v podobe konceptov na augustovom autosalóne v Moskve. Budúci rok bude tiež znamenať prvé inovácie. Má sa objaviť výkonnejšia klimatizácia, bočné airbagy a silnejší motor 1,8i, ktorý bude pravdepodobne spĺňať vyššiu emisnú normu. V súčasnosti je Vesta k dispozícii len s motorom 1,6i (78 kW) v kombinácii s 5-stupňovou manuálnou alebo robotizovanou prevodovkou. Pribudnúť má aj nová, vyššia úroveň výbavy.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #Lada Vesta #AvtoVaz
Články podľa značiek