Bajaj Qute: Toto je najlacnejšie auto sveta. Stačia dva platy

Indický výrobca motocyklov prichádza s vlastnou predstavou lowcostového auta. Cenou sa mu dokonca podarilo podliezť doterajšieho "kráľa" - Tata Nano. Baja Qute totiž stojí len 132 000 rupií, čo nie je ani 1 800 eur.

15.10.2016 07:00
debata (23)
Qute má na dĺžku ani nie tri metre. Jeho... Foto: Bajaj
Bajaj Qute - 2016 Qute má na dĺžku ani nie tri metre. Jeho 5-dverová úzka karoséria má však odviezť štyroch dospelých a 199 litrov nákladu.

Tata Nano, najlacnejšie auto planéty, malo spôsobiť v Indii revolúciu. Šéf koncernu Ratan Tata jednoducho chcel, aby indické rodiny presadli zo skútrov do malého vozidla, nie oveľa drahšieho ako motocykel. Predaje však zďaleka nenaplnili očakávania. Indické Nano je na priek cene 206 000 rupií, čo je 2 790 eur, pre chudobných Indov stále drahé. Lenže indický výrobca motocyklov Bajaj si myslí, že má recept. Už v roku 2012 predstavil koncept RE60, s prísľubom, že pôjde o najlacnejšie auto planéty.

Interiér je zbavený všetkých luxusných a... Foto: Bajaj
Bajaj Qute - 2016 Interiér je zbavený všetkých luxusných a bezpečnostných prvkov. Nenájdete tu ani kryty plechových častí karosérie.

A hoci celý projekt mešká, dnes tu máme výsledok pod názvom Bajaj Qute. Cena auta je len 132 000 rupií, necelých 1 800 eur. Priemerný Slovák by teda na toto „vozidielko“ zarobil za približne dva mesiace. Je len otázne, či by mal ktosi odvahu doň sadnúť. Veľa toho totiž za svoje peniaze nedostanete. Qute je dlhé len 2 752, široké 1 312 a vysoké 1 652 mm. Stojí na 12-palcových kolesách. Napriek tomu má 5-dverovú karosériu a do troch miniatúrnych batožinových priestorov uskladní celkom 199 litrov batožín. Z toho 60 je vpredu, 95 v strede a 44 vzadu.

Bajaj Qute poháňa motocyklový jednovalec s... Foto: Bajaj
Bajaj Qute - 2016 Bajaj Qute poháňa motocyklový jednovalec s objemom 0,21 litra a výkonom 13,2 koňa.

Qute poháňa motocyklový jednovalec s objemom 0,21 litra a výkonom 13,2 koňa. Je to málo, lenže Qute váži len 450 kg, takže aj s touto skromnou nádielkou výkonu dosiahne maximálnu rýchlosť 70 km/h. A na 100 km si vypýta iba 2,8 litra benzínu. Motor spolupracuje s 5-stupňovou sekvenčnou prevodovkou, čo je ďalší dôkaz motocyklového pôvodu. Je to jednoducho skúter pre štyroch, do ktorého neprší. Prevádzkové náklady možno ešte zredukovať, keďže Bajaj počíta s produkciou verzií na LPG a CNG.

A takto dopadol nárazový test, ktorý... Foto: Euro NCAP
Bajaj Qute - Euro NCAP A takto dopadol nárazový test, ktorý uskutočnilo Euro NCAP. Prežiť nemáte šancu.

Výhodou Qute má byť aj extrémna manévrovateľnosť. Otočí sa na kružnici s polomerom len 3,5 metra. Všetko má však svoju daň. Interiér je extrémne strohý. Nečakajte žiaden luxus, dokonca ani bočné sklenené okná, je tu len fólia. A potom volant, pedále a sedadlá. Všetko je podriadené cene. Takže investície sa nenašli ani na zakrytie plechových častí kabíny. A o bezpečnosti radšej pomlčme. Keď toto auto podrobilo špeciálnym crashtestom Euro NCAP, ukázalo sa, že posádka nemá šancu prežiť. Vážne ohrozená bola hlava, krk aj hrudník.

To Indov asi ale príliš nezaujíma, a tak má Qute cestu otvorenú. Okrem Indie sa má predávať napríklad aj v Rusku alebo Turecku a ďalších trinástich krajinách. Do Európy nemá šancu doraziť. Nesplnilo by prakticky žiadne normy, emisné ani tie bezpečnostné.
Bajaj Qute - 2016
Bajaj Qute - 2016
+7Bajaj Qute - 2016

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Bajaj #Bajaj Qute
Články podľa značiek