Toyota Avensis možno skončí. Predaj v Európe padá nadol

Zákazníci už nechcú klasické sedany ani kombi strednej triedy. Zvlášť tie mainstreamové. Nad Toyotou Avensis sa preto zmráka, podobne ako nad Hondou Accord. Nie je isté, či dostane nástupcu.

20.10.2016 19:00
Toyota Avensis - 2016 Foto:
Predaj Avensisu posledné roky padá. Na nohy ho nedokázal postaviť ani výrazný facelift. Napokon, na trhu je už siedmy rok. Teraz v Toyote prebieha diskusia, či má význam, aby v Európe pokračoval.
debata (15)
Toyota zvažuje, či do Európy poslať nástupcu modelu Avensis. Veľa dôvodov na to nemá. Kým napríklad v roku 2004 z neho na starom kontinente predala 142 000 kusov, v roku 2014 to bolo len 28 972 a vlani po výraznej modernizácii 33 197 exemplárov. Registrácie teda dlhodobo padajú. Dôvodom je jednak trend trhu, ktorý sa odkláňa od klasických tried, čiže aj sedanov a kombi, smerom k SUV a crossoverom, a jednak skutočnosť, že čoraz väčší vplyv a podiel majú prémiové značky. A tou Toyota nie je.

Jediný, kto ako tak stačí držať krok s nemeckou prémiovou trojkou v strednej triede, je VW Passat. Ostatné modely od Peugeotu, Citroenu, Opelu, Renaultu či Fordu trú biedu. Napokon, v Európe už skončila napríklad Honda Accord a Citroën C5 sa stiahol z niektorých trhov. To hrozí aj Avensisu. Súčasný predaj totiž kopíruje vlaňajší rok, ktorý je síce lepší ako ten predtým, no tomuto modelu nedáva veľa šancí do budúcna. Nie div, že v Toyote prebieha diskusia o tom, či má zmysel udržiavať Avensis pri živote.

Šéf európskej Toyoty Johan van Zyl o tom diplomaticky povedal, že Toyota momentálne celú záležitosť skúma. "Sledujeme daný segment trhu a pýtame sa sami seba na niektoré otázky. Zatiaľ sme s predajom Avensisu spokojní, ale je otázne, či má v budúcnosti prísť ďalší sedan obchodnej triedy.“ Vinu za slabý predaj však nesie aj samotná Toyota. Tretia generácia Avensisu to ťahá od roku 2009, čo je extrémne dlho. Konkurencii už jednoducho nestíha. A na rozdiel od Yarisu, Aurisu či RAV4 nevyužíva ani najväčšie eso Toyoty – hybridný pohon.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Toyota Avensis
Články podľa značiek