Objav roka: 30 000 áut pod jednou strechou! Sú na predaj

Dennis Eriksson bol zberateľ ako mnoho iných. Jeho záľuba však prerástla do gigantických rozmerov. A keďže išlo o pobožného a bezdetného človeka, svoj majetok odkázal cirkvi. Po návšteve domu zosnulého objavila vyše 30 000 modelov áut! Podľa výpočtov si musel Dennis kupovať po celý svoj život minimálne jeden model denne.

21.10.2016 18:00
debata (4)
V dome Dennisa Erikssona to vyzeralo ako v... Foto: EBTH
Zbierka - Dennis Eriksson V dome Dennisa Erikssona to vyzeralo ako v automobilovom raji. Modelmi áut starých aj 60 rokov boli obložené všetky steny všetkých miestností.

Mali sme tu už rôzne objavy veteránov. Či už slávnu francúzsku zbierku Roberta Baillona, autá v ruinách belgického hradu, raritné kúsky talianskeho doktora, či najnovšie tajnú zbierku superšportov z osemdesiatych rokov v Mexiku. Nové odhalenie z USA však mnohé prekoná. Minimálne kvantitatívne. Nehovoríme tu totiž o stovkách áut, ale rovno o tisíckach. Presnejšie o vyše 30 000 autách. Nazbieral ich pobožný Američan Dennis Eriksson z Minnesoty, ktorý zomrel vo veku 69 rokov.

Samozrejme, nejde o skutočné autá, ale o modely. Inak by musel byť Eriksson miliardár. To však nebol. Vyrastal ako jedináčik a žil pre vieru, prácu a ešte jednu svoju záľubu. Kolegovia a známi z komunity síce vedeli, že Dennis zbiera modely áut, to napokon ani netajil, no nik netušil, že jeho koníček má priam gigantické rozmery. Po smrti vlani v decembri prebehlo dedičské konanie. Ukázalo sa, že Eriksson sa rozhodol venovať svoj majetok vrátane svojej zbierky cirkvi. Výnimku tvorilo len jedno skutočné auto, ktoré odkázal priateľovi.

Modely áut sa mali u Erikssona naozaj dobre.... Foto: EBTH
Zbierka - Dennis Eriksson Modely áut sa mali u Erikssona naozaj dobre. Skladoval ich vo vlastnoručne vyrobených vitrínach a pravidelne ich utieral. Takmer všetky vyzerali, akoby ich vyrobili len včera.

Do jeho domu ako prvá vošla Lisa Lundstrom, ktorá mala na starosti cirkevné financie. A bol to pre ňu šok. Zmenšeniny áut rôznych mierok sa nedali nijako prehliadnuť. Boli jednoducho všade. Dennis Eriksson nimi „otapetoval“ prakticky celý byt. A keď hovoríme celý, máme na mysli aj kúpeľňu, toaletu, spálňu, ale aj práčovňu či vstupnú halu. A ďalšie sa nachádzali v garáži popri niekoľkých normálnych autách, ktoré Dennis Eriksson vlastnil. Jeden Ford T, novší Ford Edsel z roku 1959, Rambler z roku 1966 a Erikssonov obľúbený Pontiac Boneville z roku 1977.

Samozrejme, aj tieto autá majú svoju zberateľskú cenu, ale tie až tak veľmi nikoho nezaujímali. Ostali v tieni megalomanskej zbierky modelov. A keďže Eriksson bol poriadkumilovný človek, všetky exempláre boli uložené vo vitrínach v dokonalom stave. Navyše ich pravidelne čistil a tiež si viedol podrobnú evidenciu. V kartotéke sa našli aj dobové prospekty, ktoré majú samy osebe zberateľskú hodnotu. Svojmu koníčku Dennis podľahol, keď mal deväť rokov. Práve vtedy si kúpil prvé autíčko. Modely teda zbieral celých 60 rokov. A to veľmi intenzívne.

So svojou vášňou Dennis Eriksson začal, keď mal... Foto: EBTH
Zbierka - Dennis Eriksson So svojou vášňou Dennis Eriksson začal, keď mal deväť rokov. V nasledujúcich šesťdesiatich si kúpil minimálne jeden model auta denne.

Keby si kúpil každý deň jedno auto, bolo by ich spolu približne 21 900, lenže celkový objem kolekcie presiahol 30 000 kusov. Takže boli dni, keď ich musel kúpiť hneď niekoľko. A žiadne z nich nikdy nepredal. Škoda, že sa cirkev nerozhodla vytvoriť z Dennisovej záľuby múzeum, pretože obsahuje naozaj vzácne kúsky staré aj 60 rokov. Mapujú nielen modelársky svet a svet hračiek, ale aj automobilový priemysel ako taký. Okrem áut od športových či úžitkových až po policajné či hasičské sa tu nachádzali aj člny a lietadlá. Lenže nový vlastník sa rozhodol inak.

Erikssonovu zbierku poslal do aukcie s cieľom financovať z vyťažených peňazí zariadenia pre mládež. Cirkev dúfala, že získa šesťmiestnu cifru, teda nejaké tie státisíce dolárov. Prihadzovanie sa začalo v aukčnom dome Everything But The House od jedného dolára, bez minimálne garantovanej sumy. Realita však už pri predaji prvej kolekcie predbehla všetky očakávania. Zbierka sa ukázala ako skutočný poklad. Záujemcovia platili minimálne 60 dolárov, ale zväčša podstatne viac. Niektoré kúsky sa vyšplhali nad 300 či dokonca 400 dolárov.

Ak by však bola priemerná cena len 50 dolárov za kus, čo sa zdá ako veľmi skromný odhad, mala by zbierka hodnotu 1 500 000 dolárov. Lenže vyzerá to skôr na niekoľko miliónov. O veriacu americkú mládež bude teda nepochybne dobre postarané.
Zbierka - Dennis Eriksson
Zbierka - Dennis Eriksson
+12Zbierka - Dennis Eriksson

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zbierka áut #Dennis Eriksson
Články podľa značiek