Carlos Ghosn šéfuje už trom značkám. Najnovšie Mitsubishi

Šéf aliancie Renault-Nissan Carlos Ghosn pribral pod svoje krídla japonské Mitsubishi. Sám sa postaral o nadvládu nad troma diamantmi.

24.10.2016 12:00
Carlos Ghosn Foto:
Carlos Ghosn má 62 rokov. Nissanu začal šéfovať v roku 2001 a Renaultu o štyri roky neskôr. Obe spoločnosti vytiahol z krízy. Teraz chystá záchranný program pre Mitsubishi.
debata
Známe meno z automobilovej brandže Carlos Ghosn, súčasný šéf aliancie Renault-Nissan, bude mať opäť viac práce. Zdá sa, že šéfovať dvom automobilkám mu nestačilo. Stal sa hlavou tretej pridruženej značky – japonského Mitsubishi. O nadvládu nad touto automobilkou sa pritom postaral osobne, a to brilantným spôsobom. Bol to práve on, kto upozornil na nesúlad v údajoch spotreby japonských vozidiel Mitsubishi s realitou. Jednoducho na to, že Mitsubishi podvádza.

Japonská spoločnosť totiž pre Nissan vyrábala „kei car“ DayZ, ktorý je preznačkovaným Mitsubishi eK. Pritom na Nissan pripadla väčšina produkovaných áut, až 468 000 v porovnaní so 157 000 kusmi s logom troch diamantov. Chybu Mitsubishi následne priznalo, čo odštartovalo japonskú obdobu aféry Dieselgate a následný pád akcií. V apríli padli až na polovicu, čo Ghosn okamžite využil. Nissan sa tak stal za dve miliardy eur tretinovým vlastníkom Mitsubishi. Prevzatie spoločnosti je už takmer na spadnutie.

Ghosn teraz plánuje veľkú alianciu, ktorá by mohla viesť k vzniku najväčšej automobilky sveta. K produkcii Nissanu, Renaultu a Mitsubishi musíme totiž pripočítať aj vozidlá, ktoré chrlí ruský AvtoVaz a rumunská Dacia. Spolu vyprodukovali vlani viac ako deväť miliónov áut. Ghosn tvrdí, že synergia môže byť užitočná nielen pre Nissan a Mitsubishi, ale aj pre Renault. A iste vie, čo hovorí. Tento manažér stojí totiž za úspešným ozdravením oboch spoločností aliancie. A Mitsubishi potrebuje po krízových rokoch to isté.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Renault #Mitsubishi #Carlos Ghosn
Články podľa značiek