Mercedes-Benz Pickup Concept: Stuttgartská Navara je za rohom

Mercedes-Benz nevystrieľal v Paríži všetky svoje patróny. V rukáve si nechal ešte jedno eso – prvý prémiový pikap. Ten ukáže ešte tento týždeň v Štokholme. Zatiaľ ale len v podobe konceptu.

24.10.2016 20:30
Mercedes-Benz Pickup Concept - 2016 Foto:
S premiérou sériového pikapu sa Mercedes-Benz neponáhľa. Najprv príde koncept. Výroba je naplánovaná až na rok 2018.
debata

Mercedes-Benz je vo svete úžitkových áut extrémne úspešný. Paradoxne, dodnes mu chýba pikap. Pritom táto kategória posledné roky rastie. A to nielen v mekke pikapov, USA, ale aj v Európe. Na trhu je v súčasnosti nové Mitsubishi L200, Ford Ranger, Nissan Navara či úplne nový Renault Alaskan. A práve posledné dva dostanú nového súrodenca. Kooperácia Daimleru s alianciou Renault-Nissan totiž privedie na svet prvý pikap s trojcípou hviezdou. Japonské základy však bude tajiť autonómnym dizajnom a pravdepodobne aj vlastným motorom.

Koncept pikapu, ktorý by mal niesť neskôr... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz Pickup Concept - 2016 Koncept pikapu, ktorý by mal niesť neskôr označenie „trieda X“, síce vychádza z Nissanu Navara, ale ako vidieť už z prvých čiastkových snímok, dizajnéri si s japonskou predlohou dali veľa práce.

To ale nie je až také prekvapenie. O pikape od Mercedesu-Benz sa hovorí už minimálne rok. Teraz však ide do tuhého. Ešte tento týždeň v Štokholme predstaví automobilka zo Stuttgartu koncept Mercedes-Benz Pickup. Samozrejme, nejde o nič iné, ako prezlečený Nissan Navara. Síce v rúchu štúdie, ale od reality vzdialená iste ďaleko nebude. Už prvé čiastkové snímky naznačujú, že Mercedes plní svoj sľub o autonómnom dizajne. Jednoducho, aj nový pikap má byť Mercedesom so všetkým čo k tomu patrí. Od prémiového štýlu až po bezpečnosť.

Dá sa teda očakávať, že „stuttgartská Navara“ dostane bohatšiu výbavu a autonómne systémy, ktoré nemá japonský základ ani sesterský Renault Alaskan. Mercedes-Benz dokonca hovorí o komforte podobnom triede GLE. A k tomu by mohol Stuttgart pribaliť aj vlastnú pohonnú jednotku. Šušká sa o naftovom 6-valci 350d s výkonom 190 kW. Spojený má byť s permanentným pohonom oboch náprav a vraj aj nezávislým zavesením zadných kolies. Očakávať by sme tak mohli aj 9-stupňový automat.

Mercedes-Benz, ktorému sa zatiaľ hovorí trieda X, bude od roku 2018 schádzať z výrobných liniek závodu Nissanu v španielskej Cordobe, kde už dnes prebieha montáž Navary aj Alaskanu. Stuttgartská automobilka má s novinkou veľké plány. A to nielen v Európe, ale najmä v Latinskej Amerike, Afrike, na Novom Zélande či v Austrálii. Odvaha Mercedesu je aj v tom, že jeho pikap bude prvým modelom tejto triedy od prémiového výrobcu. Riziko neúspechu však znižuje práve spolupráca s Nissanom a Renaultom.
Mercedes-Benz Pickup Concept - 2016
Mercedes-Benz Pickup Concept - 2016
+3Mercedes-Benz Pickup Concept - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #Concept #koncept #Mercedes-Benz Pickup
Články podľa značiek