Minivan oslavuje 25 rokov

Rodinný minivan tento rok oslavuje svoje 25. narodeniny. Americký Chrysler spustil v novembri 1983 sériovú výrobu prvého minivanu na svete, čím utvoril nový segment rodinných vozidiel. Dnes v ňom má zastúpenie takmer každá automobilka.

20.11.2008 13:05
Chrysler Voyager Foto:
Chrysler Voyager oslavuje 25 rokov.
debata

Chrysler spustil výrobu minivanov presne 2. novembra 1983 vo Windsore (Kanada). Auto bolo výsledkom požiadaviek miestneho trhu, ktorý potreboval priestranné autá. Rozmermi však museli podliezť vtedajšie obrovské  pick-upy a zároveň sa museli vojsť do bežnej rodinnej garáže.

Prvé minivany Chrysler vyrábal pod značkami Chrysler Voyager (ten bol zameraný na exportné trhy) a Dodge Caravan. Vychádzali z pick-upu Dodge Ram a ich vývoj stál na vtedajšiu dobu šialených 660 miliónov dolárov.

Prvý minivan bol dlhý 4,47 m, prostredníctvom štvorvalcového motora s objemom 2,2 litra (72 kW/98 k) poháňal predné kolesá a na želanie mohol mať trojstupňovú automatickú prevodovku.

Pre porovnanie, posledná generácia Chrysleru Grand Voyager je dlhá 5,14 m a na jej pohon slúži benzínový šesťvalec 4.0i alebo turbodiesel 2.8 CRD.

Chrysler Voyager sa do Európy začal dovážať v roku 1987. Od spustenia výroby sa na celom svete predalo už 12 miliónov týchto amerických mi­nivanov.

debata chyba
Články podľa značiek