Škoda Kodiaq Coupé: České 'BMW X4' príde aj do Európy. Je to isté

Nie je tajomstvom, že nová Škoda Kodiaq dostane druhú karosársku verziu a la BMW X4. Predstaví sa teda aj ako kupé-SUV. Pôvodne mala byť ale určená výhradne pre Čínu. Nakoniec však dorazí aj do Európy.

03.11.2016 16:00
Škoda Kodiaq Coupé - ilustrácia Foto:
Táto grafická ilustrácia kupé-SUV naznačuje možnú podobu. Do premiéry je ale ešte ďaleko.
debata
Hlavná hviezda Škody, nové 7-miestne SUV Kodiaq, nie je posledným slovom českej automobilky na tomto poli. Budúci rok príde druhá generácia Yeti a na koniec aj menšie SUV s pracovným názvom „Polar“, ktoré sa stane súrodencom už ohláseného Seatu Arona. To ale stále nie je všetko, keďže veľké plány má Škoda aj so samotným Kodiaqom. Ten totiž dostane verziu so splývavou zadnou časťou. A to je pomerne prekvapivé, keďže doteraz hrala Škoda v koncernovom portfóliu výlučne rolu praktickej rodinnej značky.

Kupé-SUV to ale zmení. Podľa šéfa automobilky Bernharda Maiera je to ideálny nástroj na to, aby sa zo Škody stala emotívnejšia značka. Práve tento posun rozhodol o tom, že kupé-SUV plánované v prvom rade pre Čínu, nakoniec dorazí aj do Európy. Otázne je, ako zvládne Škoda produkciu. Jej výrobné kapacity sú totiž plne vyťažené. Závod v Kvasinách už dnes chrlí Superb, Kodiaq, Yeti a k tomu Seat Ateca. Je teda pravdepodobné, že novinka dorazí do Európy priamo z Číny.

Volkswagen a čínsky joint-venture SAIC Motor podpísali už marci dohodu o investíciách, ktoré majú v priebehu najbližších piatich rokov dosiahnuť dve miliardy eur práve do rozšírenia modelovej palety Škody. A kupé-SUV v nej chýbať nebude. Výroba je naplánovaná na rok 2018, takže Škoda má ešte čas. A z toho istého dôvodu nie sú známe podrobnosti o samotnom aute. Šéf vývoja Christian Strube sa však vyjadril, že „nové kupé bude čistou emóciou“.

Isté je, že bude spočívať tak, ako Kodiaq na modulárnej platforme MQB. Dĺžka môže byť podobná i keď v tomto prípade už sedem sedadiel v interiéri nenájdeme. Práve veľkorysý formát Kodiaqu však umožní vytvoriť splývavú siluetu kabíny bez toho, aby tým zásadne utrpel priestor nad hlavami zadných cestujúcich. Zatiaľ si musíme vystačiť s neoficiálnymi ilustráciami, ktoré naznačujú možnú podobu novinky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Kodiaq #Škoda Kodiaq Coupé
Články podľa značiek