Taliani zhabali zbierku áut. Je ich 430 a každé by ste chceli

Spravodlivosť vás vždy doženie. Stalo sa to aj Luigimu Campianovi. Tento majiteľ talianskej bezpečnostnej agentúry akosi zabudol platiť dane. A mal jednu slabosť. Nakupoval autá. Vždy len tie najdrahšie a najvzácnejšie. Tento mesiac pôjdu do aukcie. Dlh treba splatiť.

05.11.2016 00:00
debata (7)
Toto je len zlomok áut, ktoré dokázal nakúpiť... Foto: Guardia di Finanza
Aukcia Duemila Ruote - Luigi Campiano Collection Toto je len zlomok áut, ktoré dokázal nakúpiť jeden jediný človek. Bohužiaľ, za nelegálne peniaze.

Toto nie je obyčajná aukcia veteránov. Je to najväčšia aukcia v dejinách Talianska. Taká veľká, že musí prebehnúť v jednom z najväčších obchodných palácov sveta – v Milánskej Fiere. Kde inde by ste vedeli vydražiť 430 áut, 150 motocyklov, 60 lodí a 117 bicyklov. Má názov Duemila route, čo znamená dvetisíc kolies. Lenže netreba byť matematik, aby ste spočítali, že ich bude omnoho viac. Len na autách je ich 1 720, spolu s motorkami 2 320 a s bicyklami až 2 788. Aukcia je pikantná však aj z iného dôvodu.

Predávajúcim je totiž Finančná správa talianskej vlády. Buďte si ale istí, že nejde o vyslúžené policajné a vládne vozidlá. Toto sú takmer všetko klenoty vrátane solitérov, ku ktorým sa bežný smrteľník, tobôž nie štát, nikdy nedostane. Vzhľadom na objem vás iste prekvapí, že autá patrili jednému jedinému človeku. Ten ich ale nezanechal dobrovoľne. A nehovoríme ani o prípade predaja po nebožtíkovi. Vlastnil ich Luigi Campiano, Talian, podnikajúci v oblasti bezpečnostných služieb. O jeho charaktere si asi netreba robiť ilúzie.

Toto je len zlomok áut, ktoré dokázal nakúpiť... Foto: Guardia di Finanza
Aukcia Duemila Ruote - Luigi Campiano Collection Toto je len zlomok áut, ktoré dokázal nakúpiť jeden jediný človek. Bohužiaľ, za nelegálne peniaze.

Ten sa dostal do rúk finančnej polície a napriek tomu, že ešte nie sú známe výsledky súdneho konania, je isté, že bol uznaný minimálne z daňových machinácií vo výške 17 miliónov eur. A tie chce štát späť prostredníctvom dražby. Nepochybne sa mu to podarí, pretože Campiano vytvoril počas svojej zločineckej kariéry vskutku unikátnu kolekciu. Takú unikátnu, že by mu vari patrila aj vďaka, ak by k nej neprišiel nelegálnou cestou. O jeho dobrom vkuse však niet najmenších pochybností.

Okrem desiatok Ferrari či Maseratti tu nájdete... Foto: Guardia di Finanza
Aukcia Duemila Ruote - Luigi Campiano Collection Okrem desiatok Ferrari či Maseratti tu nájdete hneď 55 kusov Porsche 911.

Okrem toho zbieral aj modely vláčikov, ktorých vlastnil 243 kusov a tiež 469 modelov áut. V jeho majetku sa navyše našlo 2 187 DVD nosičov a videokaziet s pornografickou tematikou. Tento muž sa jednoducho topil v peniazoch a s morálkou si hlavu nelámal. Ale späť k autám, ktorých je spolu 430. A takmer každé z nich vyráža dych. Do dražby zmieri Bugatti EB110, ktoré malo enormne krátku kariéru, tri Fordy Mustang prvej generácie, Porsche 959, superšport Porsche Carrera GT, extrémne vzácne Maserati MC12 s technikou z Ferrari Enzo, Ferrari F40 či zberateľský sen Ferrari 275 GTB/6 s hliníkovou karosériou.

Pohľad na túto zbierku vyráža dych, nech sa na... Foto: Guardia di Finanza
Aukcia Duemila Ruote - Luigi Campiano Collection Pohľad na túto zbierku vyráža dych, nech sa na ňu pozeráte z ktorejkoľvek strany.

Pokračovať môžeme modernejšími Ferrari s manuálmi, ktorých ceny prudko rastú. A Luigi sa zväčša neuspokojil len s jedným kúskom. V niektorých prípadoch to vyzerá, akoby sám strácal prehľad. Je tu totiž hneď 21 Jaguarov E-Type, 70 Porsche, z ktorých 55 pripadá na model 911 rôznych ročníkov, vrátane dvoch 911 997 GT2 alebo dvoch Porsche 911 930 Turbo 3,3. Z kultových Lancií Delta, z ktorých nazbieral hneď sedem, sú dve vzácne verzie HF Integrale. Na Alfy Romeo pripadá 40 a na Maserati 22 rôznych kusov.

Aukcia bude mať názov Duemila Ruote, čo znamená... Foto: Guardia di Finanza
Aukcia Duemila Ruote - Luigi Campiano Collection Aukcia bude mať názov Duemila Ruote, čo znamená dvetisíc kolies. - Luigi Campiano Collection

Mníchov reprezentujú napríklad roadstery BMW Z1, Z3 M Coupé, ale aj M 635CSi, BMW M3 generácie E46 alebo emkový kabriolet E30 Evo. Je tu tiež nepreberné množstvo Rollsov a Bentleyov. Ďalej zbierka obsahuje skutočné veterány z medzivojnového obdobia, ale o „širokom zábere“ tohto mafiána svedčí najmä 20 plochodrážnych motocyklov Jawa. Ak máte záujem, aukcia sa začne 25. novembra a vzhľadom na rozsah potrvá tri dni. Zaujímavé je, že vozidlá budú predávané bez minimálnej garantovanej ceny, takže dôjsť môže aj k rozprávkovým nákupom.

Odhadovaná cena zbierky je 20 miliónov eur, čo je veľmi poddimenzované. A to aj v prípade, že niektoré autá nie sú v dobrom technickom stave. Len také Ferrari 275 GTB/6 sa môže vyšplhať na štyri milióny eur, pričom takýchto vzácností je tu viac. Zberatelia sú iste vo vytržení a o niektoré kúsky sa bude zvádzať tuhý boj. Veterány sú totiž extrémne dobrou investíciou, zvlášť ak hovoríme o značkách Ferrari, Maserati či limitovaných edíciách Porsche. Viac sa dozvieme po skončení dražby, ktorú má na starosti aukčná sieň RM Sothebys.
Aukcia Duemila Ruote - Luigi Campiano Collection
Aukcia Duemila Ruote - Luigi Campiano Collection
+21Aukcia Duemila Ruote - Luigi Campiano Collection

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #zbierka áut #Duemila route #Luigi Campiano
Články podľa značiek