Tesla spoplatní nabíjačky. Pritom sľubovala elektrinu zadarmo

Americká Tesla mení stratégiu. Zákazníci, ktorí si ešte len plánujú kúpiť nový elektromobil, budú musieť za elektrinu zo Superchargerov platiť.

09.11.2016 19:00
debata
Súčasným majiteľom Tesiel ostane výhoda... Foto: Tesla
Tesla - Supercharger Súčasným majiteľom Tesiel ostane výhoda dobíjania vozidiel zadarmo. Tí noví však už platiť budú.
Ekonomická bilancia amerického výrobcu elektromobilov je pre niektorých ekonómov záhadou. Už trinásť rokov totiž vykazuje straty. Možno aj s tým súvisí nové opatrenie, ktoré končí veľkorysú nabíjaciu politiku Tesly. Tá poskytovala doteraz zákazníkom nabíjanie vozidiel vo svojej sieti supernabíjačiek, takzvaných Superchargeroch, zdarma. Lenže Tesiel pribúda a to pre automobilku znamená veľkú finančnú záťaž. Elon Musk preto oznámil koniec stratégie „Free and forever“, teda zadarmo a navždy. Zákazníci Tesly začnú platiť. A nie je na tom nič čudné, ani iní výrobcovia za vás neplatia za palivo.

Prvé pochybnosti o nekonečnom dobíjaní zadarmo sa objavili už v auguste minulého roka, keď Elon Musk vyzýval zákazníkov, aby využívali supernabíjačky len pri jazdách na dlhé vzdialenosti, a inak dali prednosť nabíjaniu z domácej siete. Výzva sa síce tvárila ako snaha o efektívnejšie fungovanie nabíjacích miest, ktoré trpeli s pribúdajúcimi vozidlami veľkou obsadenosťou a čakacími lehotami, ale pravdepodobne už vtedy stála v pozadí ekonomika. A teraz je to jasné. Tesla nemieni míňať peniaze za zákazníkov. Platiť budú všetci noví zákazníci, či už v USA, alebo v Európe na všetkých 734 nabíjačkách.

Prechod na novú nabíjaciu politiku nebude okamžitý. Nabíjanie zadarmo ostane pre súčasných majiteľov Tesiel a tiež všetkých tých, ktorí si objednajú Teslu do konca roka s termínom dodávky do 31. marca 2017. Pre nových zákazníkov poskytne Tesla bonus 400 kWh elektrickej energie zadarmo ročne, čo by malo stačiť asi na tisíc míľ, teda asi 1 600 km jazdy. Ďalšie čerpanie bude spoplatnené. Cenník zatiaľ Tesla neposkytla, ale dobíjanie má byť stále výrazne lacnejšie ako tankovanie klasických palív. Navyše Tesla nechce na tejto elektrine zarábať. Zo získaných prostriedkov bude rozširovať sieť staníc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Supercharger
Články podľa značiek