Daimler: Mercedes investuje do elektromobilov 10 mld. eur

Aj nemecký koncern Daimler plánuje elektrickú ofenzívu. Do roku 2025 chce mať na trhu 10 elektromobilov. nebude to lacné.

02.12.2016 16:00
Mercedes-Benz - EQ Foto:
Desať nových elektromobilov z koncernu Daimler, ktoré prídu do roku 2025, bude niesť logo novovytvorenej divízie EQ.
debata

Zdá sa, že v oblasti elektromobilov dochádza k bodu zlomu. Kým doteraz väčšina producentov tvrdila, že výroba elektrických áut nemôže byť rentabilná, čoskoro môže prísť k zmene. Okrem Volkswagenu, ktorý nedávno oznámil, že už v roku 2025 chce ročne produkovať milión vozidiel poháňaných výlučne energiou akumulátorov, plánuje masovú elektrickú ofenzívu aj Daimler, a to najmä cez novú divíziu Mercedes-Benz EQ.

A to je naozaj veľká zmena postoja. Doteraz totiž Daimler v oblasti elektrickej mobility veľkú dieru do sveta neurobil. Na trhu má len elektrický Smart fotwo a elektrický derivát minivanu triedy B. A nie je to tak dávno, čo sa zbavil akcií v americkej Tesle. Vyzeralo to teda, že na elektromobily príliš neverí. Lenže teraz šéf výskumu a vývoja Thomas Weber pre nemecky Stuttgarter Zeitung povedal, že do výroby elektrických vozidiel investuje Daimler v nasledujúcich rokoch desať miliárd eur.

Avízom nových elektrických čias sa stal... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz Generation EQ Concept - 2016 Avízom nových elektrických čias sa stal parížsky koncept SUV Mercedes-Benz Generation EQ. Na jedno nabitie vraj prejde 500 km.

„Do roku 2025 chceme vyvinúť desať elektrických vozidiel založených na rovnakej architektúre.“ Predstavil ju už koncom septembra v Paríži prostredníctvom štúdie Mercedes-Benz Generation EQ. Táto skratka označuje elektrickú inteligenciu a už v blízkej budúcnosti sa z nej stane samostatná ekologická divízia koncernu, podobne ako divízia „i“ konkurenčného BMW. Štúdia SUV vybavená akumulátormi novej generácie má dojazd až 500 km.

Okrem Daimleru sa o elektromobily čoraz viac zaujímajú aj ostatné nemecké značky. Je to výsledok pokroku v oblasti batériových technológií a tiež odpoveďou na problémy s emisiami naftových motorov, ktorých vývoj a výroba je stále drahšia. Daimler však poprel správu nemeckého magazínu Der Spiegel o tom, že zvažuje odchod z trhu naftových áut v USA. Teda, že neuskutoční krok, ktorý plánuje za Atlantikom po kauze Dieselgate konkurenčný Volkswagen.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Daimler #EQ #Mercedes-Benz EQ
Články podľa značiek