Rolls-Royce Cullinan: Reálne testy hyperluxusného SUV štartujú

Rolls-Royce finišuje na projekte prvého SUV Cullinan. Aj keď ako o SUV o ňom vlastne nehovorí. V každom prípade je auto už takmer hotové a vyrazí do ulíc. Zatiaľ však len v podobe maskovaných testovacích prototypov. V sériovej podobe ho uvidíme až v roku 2018.

05.12.2016 16:00
debata
Nový Cullinan nebude žiaden drobček. No bude... Foto: Rolls-Royce Cullinan
Rolls-Royce Cullinan - 2018 Nový Cullinan nebude žiaden drobček. No bude ľahší než napríklad súčasný Phantom. Za všetkým má stáť jeho nová celohliníková architektúra. Na testy za polárnym kruhom či na Strednom východe sa vydá s maskovaním.

Kým Bentley už „kasíruje“ zákazníkov za svoje prvé SUV Bentayga a nestíha uspokojiť dopyt, Rolls-Royce na prvom terénnom „Phantome“ ešte len pracuje. Niet preto divu, že sa naň značka z Goodwoodu snaží upozorniť viac ako na akýkoľvek iný model. Nebýva totiž zvykom, aby nám servírovala oficiálne fotografie maskovaných predprodukčných prototypov. Cullinan za to však stojí. Produkciu automobilky by mohol zdvojnásobiť. A tak tu máme dve prvé snímky takmer hotového auta. Zatiaľ však v „maskáčoch“.

Dizajn zadnej časti zatiaľ britská automobilka... Foto: Rolls-Royce Cullinan
Rolls-Royce Cullinan - 2018 Dizajn zadnej časti zatiaľ britská automobilka stráži.

Nedeje sa tak pritom prvýkrát. Už vlani Rolls-Royce ukázal sériu fotografií testovacích múl Cullinanu, ešte s karosériou Phantomu. Britský výrobca pod krídlami BMW si teda dobre uvedomuje, že dať náskok Bentelyu nebolo celkom správne. Záujem o Bentaygu, najrýchlejšie SUV planéty, je jednoducho obrovský a v tomto smere nemá Rolls-Royce zatiaľ čo ponúknuť. Azda niektorí zákazníci počkajú. Nalákať ich má informácia, že prvé prototypy práve štartujú náročnú fázu testovania.

Už minulý rok ukázal Rolls-Royce testovacie... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce Cullinan Už minulý rok ukázal Rolls-Royce testovacie muly Cullinanu, no ešte s karosériou Phantomu.

Do premávky na Britských ostrovoch vyrazia tento týždeň a po Vianociach ich čaká drsná zima za polárnym kruhom, ale aj horúčavy Stredného východu. Testovať sa bude všetko. Napokon Cullinan nebude iba derivátom pripravovaného BMW X9. To v žiadnom prípade. Zákazníci dostanú úplne nové auto s vlastnou hliníkovou architektúrou a úplne novým pohonom oboch náprav. A vlastne nemá ísť ani o SUV. Šéf značky Andrew Boyle tvrdí, že táto skratka nemusí presne vystihovať prvú podstatu auta.

„SUV nemusí byť vždy športové ani úžitkové. Až sa predstaví, uvidíte celkom inú interpretáciu,“ tvrdí. Malo by sa tak stať už na budúci rok, i keď do predaja pravdepodobne zamieri až v roku 2018. Svetovú premiéru by tak Cullinan mohol absolvovať na jeseň vo Frankfurte nad Mohanom alebo v New Yorku či Los Angeles. Niet pochýb, že bude tiež pekelne rýchly. Pomôcť má práve ľahká hliníková platforma a preplňovaný 12-valec. Na tých istých základoch bude stáť aj nový Phantom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rolls-Royce #Rolls-Royce Cullinan
Články podľa značiek