Alpine A120: Francúzska 'Alfa 4C' príde začiatkom roka. Definitívne!

Reinkarnácia slávnej francúzskej značky Alpine začala pripomínať nekonečný príbeh. Teraz ale speje k dobrému koncu. Sériové kupé s centrálne uloženým motorom a výkonom 300 koní sa v sériovej podobe ukáže už začiatkom roka 2017. A neskôr dostane ďalších súrodencov.

15.12.2016 16:00
Alpine A120 Foto:
V súčasnosti už prebiehajú náročné testy prototypov. Napokon, premiéra je za rohom.
debata

Príbeh znovuzrodenia slávnej francúzskej značky Alpine je behom na dlhé trate. A možno, že už aj trochu nudným. Svoj zámer priviesť na svet reinkarnovanú ikonu Berlinette A110 oznámil Renault totiž už v roku 2008. Lenže potom prišla ekonomická kríza, ktorá projektu drahého malosériového modelu nefúkala do plachiet a následne aj rozchod s britským Caterhamom, ktorý mal vyrábať technologické dvojča tak, aby si obaja partneri rozdelili vývojové aj výrobné náklady. A aby to nestačilo, k zmenám došlo aj vo vedení Renaultu.

Po odchode Carlosa Tavaresa z postu šéfa značky to už-už vyzeralo, že novodobé kupé neuvidíme. V roku 2014 však francúzska automobilka oznámila, že projekt predsa len plánuje dokončiť a to v pôvodnom termíne, teda v roku 2016. Aby sa na Alpine nezabudlo, priviedla na svet koncept Alpine A110–50, ktorý v mnohom vychádzal zo štúdie DeZir ešte z roku 2010, a následne okruhový špeciál A450b či virtuálny model Alpine Vision Gran Turismo, pre „drvičov" konzol PlayStation. Následne sa Alpine predstavilo v podobe plne funkčného konceptu Celebration počas 24-hodinovky v Le Mans.

Nové kupé s centrálne uloženým motorom sa už... Foto: Alpine
Renault Alpine Vision Concept - 2016 Nové kupé s centrálne uloženým motorom sa už veľmi nebude líšiť od konceptu Alpine Vision predstaveným v Monaku. Napokon sám Renault uviedol, že s produkčným modelom bolo zhodné na 80 %.

A posledná „marketingová masáž“ prebehla tento rok, keď Renault v Monaku ukázal koncept Alpine Vision, ktorý bol na 80 % zhodný so sériovým modelom. Takže mu mnohí hovorili prototyp. Od februára bolo ale okolo Alpine opäť úplné ticho. Teraz vieme, že išlo o ticho pred búrkou. Francúzi definitívne oznámili, že sériová novinka príde začiatkom budúceho roka, teda len s miernym časovým sklzom. Mala by dostať označenie Alpine A120 a nadviazať na prerušenú tradíciu ikonickej Á-stodesiatky. Koncepcia bude nekompromisne športová.

Interiér bude strohý, no o to funkčnejší. Na... Foto: Alpine
Renault Alpine Vision Concept - 2016 Interiér bude strohý, no o to funkčnejší. Na váhe sa šetrilo všade, kde to len bolo možné.

Receptom je extrémne nízka hmotnosť pod 1 000 kg a inteligentný výkon z centrálne uloženého štvorvalca. Z objemu 1,8 litra by mal vďaka preplňovaniu poskytnúť 300 koní (220 kW), ktoré bude prenášať cez 6-stupňovú dvojspojku výlučne k zadným kolesám. Za takýchto okolností je šprint na stovku odhadovaný na približne 4,5 sekundy. Nové športové náradie si iste nájde priaznivcov, veď podobných áut je málo. V podstate len Alfa-Romeo 4C a pár britských solitérov, napríklad Lotus Exige. Porsche 718 Cayman je totiž iná váha.

Pohonnou jednotkou má byť 1,8-litrový... Foto: Alpine
Renault Alpine Vision Concept - 2016 Pohonnou jednotkou má byť 1,8-litrový preplňovaný 4-valec s výkonom 300 koní (220 kW), ktorý udelí ľahkému kupé akceleráciu z 0 na 100 km/h za približne 4,5 sekundy.

Otázne je, či zákazníci akceptujú cenu, ktorá sa má pohybovať na približne 60 000 eurách, čo je za 4,2 metra dlhé dvojmiestne kupé pomerne odvážna suma a najmä podstatne vyššia, než za akýkoľvek iný Renault vrátane tých z divízie Renault Sport. Alpine by ale malo bodovať bravúrnymi jazdnými vlastnosťami, za ktorými bude stáť úplne nová platforma. S Renaultmi jednoducho nebude mať nič spoločné. Nová divízia sídliaca v Dieppe, tradičnej centrále Alpine, počíta s výrobou 5– až 7-tisíc exemplárov ročne.

Z kupé pritom vzniknú aj ďalšie deriváty, napríklad ešte ostrejšia verzia či roadster. Predaj zabezpečí exkluzívna dílerská sieť, ktorá počíta so šesťdesiatimi predajcami v celej Európe. V pláne je aj útok za Atlantikom, kde samotný Renault nemá zastúpenie. Prvýkrát sa Alpine 120 ukáže na privátnej akcii v priebehu januára.
Renault Alpine Vision Concept - 2016
Renault Alpine Vision Concept - 2016
+17Renault Alpine Vision Concept - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Alpine #Alpine A120 #Remault Alpine
Články podľa značiek