Lucid Air: Kladivo na Teslu S je za rohom. Stvorili ho 'rebeli'

Tesla si chovala hada na prsiach. Presne to vystihuje príbeh odídencov z kalifornskej automobilky. Založili vlastnú a postavili auto, ktoré má byť vo všetkom lepšie ako Model S. Tento elektromobil má mať 1 000 koní a dojazd až 650 km!

22.12.2016 16:00
debata (7)
Nový luxusný sedan budú poháňať dva... Foto: Lucid Motors
Lucid Air Concept - 2016 Nový luxusný sedan budú poháňať dva elektromotory. Toto je jeho koncept. Najvýkonnejšia verzia má šprintovať na stovku za 2,5 sekundy.

Americká Tesla vládne svetu luxusných elektromobilov. V podstate nemá konkurentov. Elektromobily od Nissanu, Renaultu či BMW sú jednoducho v hierarchii tak o tri triedy nižšie. Lenže to všetko sa zakrátko zmení. A nehovoríme len o elektrických ambíciách Mercedesu-Benz či Audi. Konkurencia sa rodí priamo v Kalifornii. Paradoxné je, že s novým luxusným elektromobilom príde tím, ktorý ešte nedávno pracoval práve pre Teslu. Bývalí vysokopostavení manažéri si jednoducho založili vlastnú automobilku Lucid Motors.

Interiér počíta s interaktívnymi displejmi,... Foto: Lucid Motors
Lucid Air Concept - 2016 Interiér počíta s interaktívnymi displejmi, ohromným priestorom a záplavou kože. Chýbať nemá ani autopilot.

Medzi nimi napríklad aj Peter Rawlinson, bývalý viceprezident značky. A ten nemá za cieľ nič iné, ako postaviť konkurenta pre Teslu Model S. Nie sú to len frázy. Lucid Motors už má auto takmer hotové. Volá sa Lucid Air a vo všetkých parametroch má položiť Teslu na lopatky. Základom je paket li-ion akumulátorov novej generácie, ktoré majú mať až o 50 % vyššiu energetickú hustotu. Produkovať majú až 1 000 koní, teda 735 kilowattov. Pritom majú byť vďaka novému chemickému zloženiu extrémne odolné a tolerantné proti častému rýchlonabíjaniu.

Zdrojom energie bude nová generácia... Foto: Lucid Motors
Lucid Air Concept - 2016 Zdrojom energie bude nová generácia akumulátorov. Tie majú byť schopné uskladniť až 130 kWh elektrickej energie. To znamená dojazd 650 km.

Kým Tesla Model S má vo vrcholovej verzii kapacitu 100 kWh, Lucid Air počíta až so 130 kilowattho­dinami. Pre luxusný sedan to bude znamenať úctyhodný dojazd 650 km na jedno nabitie. Dva výkonné elektromotory sa pritom postarajú o brutálnu akceleráciu z 0 na 100 km/h za 2,5 sekundy! A to sme už kdesi v ríši hyperšportov. Samozrejme, Lucid Motors počíta aj s verziami s menšou kapacitou a nižším výkonom. Špecialitou sa majú stať aj ploché reflektory na báze organických diód.

Interiér ponúkne vďaka veľkému rázvoru a kompaktným batériám veľký vnútorný priestor. Ako vidieť z oficiálnych snímok konceptu, Lucid Air počíta s dvojicou interaktívnych displejov a s ďalšími pre zadných cestujúcich. Vo výbave nemá chýbať kožené čalúnenie ani obrovská panoramatická strecha. A že ide o projekt vo vysokom štádiu vývoja, naznačuje fakt, že americká spoločnosť už vyberá od budúcich záujemcov zálohy vo výške 25 000 dolárov. Nepôjde však o lacnú záležitosť. Vrcholová verzia s kapacitou 130 kWh má stáť 160 000 dolárov.

Prvá 250-kusová séria má prísť na trh v roku 2018. Až neskôr sa predstavia lacnejšie verzie za 100 000 a 65 000 dolárov.
Lucid Air Concept - 2016
Lucid Air Concept - 2016
+4Lucid Air Concept - 2016

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla S #elektromobily #Tesla #Lucid Motors #Lucid Air
Články podľa značiek