Unikátny nález: Vzácny Aston obrástol les. Má cenu státisícov

V lese je možné nájsť všelijaké vraky áut. Ak ale hovoríme o vzácnom Astone Martine DB4, z ktorého vzniklo len 350 kusov, ide o skutočný unikát. Až sa nechce veriť, že môže existovať barbar, ktorý ho nechá napospas prírode. Najprv tu totiž bolo auto, až potom les.

13.01.2017 19:00
debata (5)
Vzácny Aston Martin DB4 ostal stáť z... Foto: Scottsdale Auction
Aston Martin DB4 - nález v lese Vzácny Aston Martin DB4 ostal stáť z nepochopiteľných príčin už začiatkom sedemdesiatych rokov. Za ten čas okolo neho vyrástol les. Žiadna cesta k nemu neviedla.

Z času na čas obletia svet správy o objave vzácnych veteránov, ktoré stáli zabudnuté kdesi v starých garážach, šopách či skladoch. Dôvodom ich osudu býva zväčša smrť majiteľa, ktorý o svojom poklade nedal nikomu vedieť, alebo aj skutočnosť, že majú nelegálny pôvod. Roky tak stoja skryté pred zrakom verejnosti. Toto je však celkom iný prípad. Sláva tohto vzácneho Astonu Martin DB4 druhej série z roku 1960, z ktorého vzniklo len 350 exemplárov, skončila v lese.

sa podarilo vyslobodiť, no bez reťazovej píly... Foto: Scottsdale Auction
Aston Martin DB4 - nález v lese sa podarilo vyslobodiť, no bez reťazovej píly sa to nezaobišlo.

Teda presne tak to nebolo. Keď vozidlo absolvovalo svoj posledný kilometer po vlastnej osi, les tu ešte nebol. Ten narástol až neskôr. A mal na to dosť času, veď DB-štvorka „parkovala“ na tomto neuveriteľnom mieste od sedemdesiatych rokov. Ako novú si ju v roku 1960 objednal Charles Homburg, oficiálny díler Astonu Martin na západnom pobreží USA. Auto slúžilo ako predvádzacie vozidlo. Od decembra 1960 do prvej polovice júla nasledujúceho roka najazdilo 1 622 míľ.

Príroda urobila svoje. Ale na to, že DB4 stálo... Foto: Scottsdale Auction
Aston Martin DB4 - nález v lese Príroda urobila svoje. Ale na to, že DB4 stálo na jednom mieste vyše 45 rokov, je v relatívne slušnom stave. Kvalita výroby bola perfektná.

Následne bolo v apríli 1962 predané spoločnosti Dallas Williams & Sons Inc. v Los Angeles. V priebehu šesťdesiatych rokov došlo k prelakovaniu z hnedej na zelenú farbu, pod kapotou sa objavil nový motor a béžovú kožu nahradila čierna. Potom sa stopy strácajú, no isté je, že už začiatkom sedemdesiatych rokov stálo vozidlo v Massachusetts, zaparkované pri dome nového majiteľa. Ten bol dokonca členom klubu majiteľov vozidiel Astonov Martin. Pochopiteľne, už vtedy išlo o prepychové a hriešne drahé športové auto, ktoré si nemohol dovoliť každý.

Prekvapuje aj interiér, v ktorom prakticky nič... Foto: Scottsdale Auction
Aston Martin DB4 - nález v lese Prekvapuje aj interiér, v ktorom prakticky nič nechýba.

O to viac prekvapuje jeho ďalší príbeh. Manželka posledného majiteľa spomína, že keď sa so svojím budúcim manželom zoznámila, auto už nejazdilo a stálo na mieste. Prečo o takého krásavca stratil záujem a prečo ho aspoň nepredal, ostáva tajomstvom. Podstatné však je, že auto sa našlo. Síce sa už nepodobá na nablýskané DB4 zo šesťdesiatych rokov, ale vzácne auto to stále je. Celkovo sa z DB4 vyrobilo 1 100 kusov, ale z druhej série len 350. A presne z nej pochádza aj objav z Massachusetts.

V takomto stave poputuje DB4 na dražbu. O... Foto: Scottsdale Auction
Aston Martin DB4 - nález v lese V takomto stave poputuje DB4 na dražbu. O zákazníkov mať núdzu určite mať nebude.

Išlo o prvé sériové auto, ktoré zvládlo šprint na 100 míľ za hodinu a následne zastavenie za menej ako 30 sekúnd. V čase svojej slávy dokázalo vďaka radovému 6-valcu s objemom 3 677 kubických centimetrov a výkonom 240 koní uháňať maximálnou rýchlosťou 224 km/h a na stovku zrýchliť pod desať sekúnd. Hoci čas a príroda urobili svoje, napriek vyše 45-ročnému odpočinku, počas ktorého ho obrástol les, je inkriminované DB4 v relatívne zachovanom stave. Okrem reflektorov z neho nič nechýba, dokonca nie sú rozbité ani okná.

Platí to aj o interiéri. Sú tu všetky tlačidlá, volant, pedále či „budíky“. A okrem originálneho dreva na palubnej doske aj nejaké to navyše, pochopiteľne, z mladého lesa. Čalúnenie je ale beznádejne zničené. I tak sa zdá, že kvalita výroby bola v tom čase vyššia ako dnes. Klobúk dole. Objavený Aston Martin teraz čaká svetlá budúcnosť. Poputuje totiž na dražbu v aukčnej sieni Scottsdale Auction, ktorá cenu tohto zdanlivého vraku odhaduje na 375– až 475-tisíc dolárov. A to sa bavíme podľa expertov o konzervatívnom odhade.

Aj keď bude renovácia drahá, pri takýchto vzácnych autách sa vyplatí. Hodnota môže v budúcnosti už iba rásť. Ak by ste mali náhodou záujem, aukcia sa koná 20. a 21. januára.
Aston Martin DB4 - nález v lese
Aston Martin DB4 - nález v lese
+25Aston Martin DB4 - nález v lese

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veterán #Aston Martin #Aston Martin DB4
Články podľa značiek