Opel Crossland X: Na svete je prvá snímka malého crossoveru

Nemecký blesk chystá pre tento rok ofenzívu nových modelov. Jedným z nich bude aj malý crossover pod súčasnou Mokkou X. Vyrábať ho budú v španielskej Zaragoze po boku nového Citroënu C3 Picasso.

16.01.2017 19:00
Opel Crossland X - 2017 Foto:
Nový crossover Crossland X bude stáť pod modernizovanou Mokkou X. Líšiť sa má nielen menšími rozmermi ale aj absenciou pohonu 4x4. Na druhej strane má byť praktickejší, takmer ako Meriva, ktorá pravdepodobne skončí.
debata

Opel už avizoval, že tento rok chystá záplavu nových modelov. Najväčšou bombou bude nepochybne veľká Insignia Grand Sport, ktorá sa predstaví aj ako kombi Sports Tourer a outdoorovo ladené kombi Country Tourer so zvýšeným podvozkom a pohonom oboch náprav. Lenže dôležitá má byť aj ďalšia novinka. Crossover Crosslend X bude totiž predstavovať úplne nový prírastok vo výrobnom programe, navyše v segmente, ktorý zažíva boom.

Crossoland X sa rozmermi postaví pod súčasnú Mokku X. Spolu s ňou a zastaranou Antarou, bude tretím členom rodiny Opelov, ktoré zvládnu nielen jazdu na asfalte. Aj keď bez štvorkolky. Dizajn nie je zatiaľ známy, no Opel práve uvoľnil aspoň prvú snímku zachytávajúcu výsek prednej časti. Nie náhodou. Automobilka ukáže Crossland X ešte tento týždeň, presnejšie v stredu 18. januára. Prekvapenia sa ale nekonajú. Máme tu typickú prednú masku s „krídlami“ a svetlá, ktoré nie sú ďaleko od modernizovanej Mok­ky.

Opel Crossland X - 2017 Foto: Opel
Opel Crossland X - 2017 Opel Crossland X - 2017

Vývoj prebiehal v spolupráci s koncernom PSA. Crossoland totiž dostane francúzskeho súrodenca – novú generáciu Citroënu C3 Picasso. Oba modely budú schádzať z rovnakej montážnej linky v španielskej Zaragoze a využijú spoločnú platformu. Kým tá bude mať francúzsky pôvod, troj- a štvor-valcové motory dodá Opel. Nemecké korene majú mať aj multimediálne systémy. Každý z partnerov si navrhne vlastný dizajn. Crossland X by mal v ponuke nahradiť nie príliš úspešné MPV Meriva. Má však zdediť jeho praktickosť.

Podľa neoficiálnych informácií je možné, že Meriva ešte istý čas predsa len ostane na linkách. Crossland X ukáže Opel naživo počas marcového autosalónu v Ženeve. Okrem neho uvidíme tento rok aj druhý nový crossover s bleskom v znaku, väčší Grandland X, ktorý sa postaví medzi Mokku a Antaru. Tento krát bude ale základom väčšia platforma z už známeho Peugeotu 3008. Takže tu máme ďalšiu francúzsko-nemeckú terénnu synergiu. A do roku 2020 má prísť ďalších 22 modelov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Opel #Citroen C3 Picasso #Opel Crossland X
Články podľa značiek