Škoda Kodiaq RS: Ostrá verzia potvrdená! Tankovať bude naftu

Škodoviek s označením RS v posledných rokoch ubúda. Ostrá Fabia je minulosťou, takže jediným „eresom“ v ponuke ostala Octavia. Kodiaq to však zmení. A dostane diesel s dvoma turbami.

18.01.2017 06:00
debata
Akoby mohol vyzerať ostrý Kodiaq RS, naznačuje... Foto: X-Tomi Design
Škoda Kodiaq RS - ilustrácia Akoby mohol vyzerať ostrý Kodiaq RS, naznačuje neoficiálna ilustrácia od X-Tomi Design. Vzdialená realite ale asi príliš nebude.
S príchodom novej generácie Fabie, Škoda znížila ponuku verzií RS už len na Octaviu. Jednoducho, o ostrú Fabiu nebol príliš veľký záujem, zato o verzie Monte Carlo, ktoré sa na hothatch len tvárili, prekonal všetky očakávania. Fabia RS to tak má definitívne spočítané. Ešte donedávna sa ale zdalo, že športovú klientelu sa pokúsi okrem Octavie RS pritiahnuť aspoň nový Superb. Dokonca sa na tému športovej top verzie vyjadril vlani sám šéf vývojového oddelenia Škody Christian Strube. Teraz už však vieme, že Superb RS nebude. Možno ako ďalšia obeť škrtenia nákladov po kauze Dieselgate. Vystačiť si musí s už známou verziou Superb SportLine.

So športovými škodovkami to však až také zlé nebude. K Octavii totiž pribudne Kodiaq RS. Veľké SUV dostalo prednosť pred Superbom, keďže trh jasne ukazuje príklon k SUV a crossoverom, na základe ktorého možno očakávať dostatočný záujem. Jeho príchod Strube nedávno potvrdil. Istá je aj pohonná jednotka. Benzínový dvojliter 2,0 TSI s výkonom 206 kW zo Superbu ale nečakajte. Superb si tým udrží pozíciu vlajkovej lode a najvýkonnejšieho modelu v ponuke. Kodiaq RS staví na naftu, presnejšie dvakrát preplňovaný diesel 2,0 Bi-TDI s výkonom 177 kW, známy napríklad z nového Passatu. To je o 40 kW viac ako ponúka v súčasnosti najvýkonnejšia verzie Kodiaqu 2,0 TDI (140 kW).

Podľa šéfa projektu Kodiaq, Jiřího Dytricha, je táto voľba logická. Ide o najvýkonnejší naftový dvojliter na svete a jeden z najlepších motorov aj z pohľadu litrového výkonu. Škoda už prototyp Kodiaqu Bi-TDI testuje. Na jeho príchod si ale ešte budeme musieť počkať. A to aj na svetovú premiéru. Napokon, ani sériový Kodiaq ešte nedorazil reálne na trh. A na jeseň bude hlavnou hviezdou Škody na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom druhá generácia Yeti. Takže Kodiaq RS uvidíme najskôr v roku 2018 v Ženeve, ak nie ešte neskôr. Podľa českých médií, ktoré majú ku Škode najbližšie, odštartuje jeho výroba až v novembri 2018.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Kodiaq #Škoda Kodiaq RS
Články podľa značiek