BMW i Inside Future: 'Nábytok na kolesách' má 'vzdušné' displeje

Mníchov priviezol do Las Vegas na výstavu spotrebnej elektroniky CES štúdiu s novým holografickým rozhraním HoloActive. To umožňuje zadávať povely na virtuálnych displejoch.

18.01.2017 16:00
debata
Koncept BMW pre Las Vegas Samotný vyzerá naozaj... Foto: BMW
BMW i Inside Future Concept - 2017 Koncept BMW pre Las Vegas Samotný vyzerá naozaj ako nábytok na kolesách. Nechýba drevo a dokonca ani malá knižnica. Podstatné sú však technológie vo vnútri.

BMW je už tradičným účastníkom výstavy Consumer Electronics Show v Las Vegas. Predvlani tu ukázalo systém ovládania gestami, takzvaný Gesture Control, ktorý sa už zakrátko objavil vo vlajkovej lodi BMW 7 a neskôr aj v novom BMW radu 5. Vlani zas dorazil Mníchov do mesta hriechu so zlepšeným ovládaním gestami AirTouch, ktoré zachytávalo povely pomocou trojdimenzionálneho snímania pohybov. A teraz pridáva víziu ovládania gestami, ktorá posúva túto technológiu na úplne novú úroveň.

Systém prezentovaný v koncepte BMW i Inside Future, označovaný ako HoloTouch, počíta totiž s rozhraním, ktoré sa správa ako virtuálna dotyková obrazovka vznášajúca sa v priestore. Ovláda sa pohybmi prstov, pričom zadanie povelov potvrdzuje vodičovi dotykovými reakciami. HoloActive Touch spája výhody systémov BMW Head-Up Display, ovládania gestami a priameho ovládania dotykovej obrazovky, pričom k nim pripája prvky jedinečného spôsobu užívateľského rozhrania.

Nová generácia rozhrania medzi autom a vodičom... Foto: BMW
BMW i Inside Future Concept - 2017 Nová generácia rozhrania medzi autom a vodičom je založená na systéme odrazov, ktoré vytvárajú virtuálny displej vznášajúci sa v priestore.

Funkcie sa po prvý raz dajú ovládať bez fyzického kontaktu s materiálom, no technológia stále ponúka viditeľnú a dokonca aj haptickú interakciu, známu z konvenčných dotykových obrazoviek. Virtuálny displej umožňuje prístup k palete služieb, ktoré automobilka poskytuje pod hlavičkou BMW Connected. Obraz, podobne, ako v prípade Head-Up displeja, využíva plnofarebné zobrazenie na základe premyslenej technológie odrazov. Teraz však vo forme voľného vznášania sa v interiéri namiesto premietania na čelné sklo.

Zobrazuje flexibilne konfigurovateľné ovládacie panely vedľa volantu presne vo výške stredovej konzoly. Pohyby vodičovej ruky v tomto ergonomicky presne vymedzenom priestore sníma kamera, pričom zaznamenáva predovšetkým polohu končekov prstov. V momente kontaktu prsta s priestorom virtuálnej ovládacej plochy sa vyšle potvrdzovací impulz a aktivuje sa požadovaná funkcia. Kedy sa nová technológia dostane do série, BMW zatiaľ neprezradilo. No rýchlosť, s akou ponúklo ovládanie gestami v BMW 7 a 5, naznačuje, že čakať nemusíme dlho.
BMW i Inside Future Concept - 2017
BMW i Inside Future Concept - 2017
+6BMW i Inside Future Concept - 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #Concept #koncept #CES 2017 #CES Las Vegas 2017 #BMW i #BMW i Inside Future
Články podľa značiek