Nissan Micra: Výroba už beží. Po siedmich rokoch opäť v Európe

Nissan spustil vo francúzskom Flins produkciu novej generácie Micry. To znamená jej návrat na európske montážne linky. Ide navyše o prvý Nissan vyrábaný v továrni Renaultu.

20.01.2017 12:00
Nissan Micra - výroba Flins Foto:
Piata generácia Micry bude schádzať z montážnych liniek francúzskeho závodu Renaultu vo Flins. A to po boku technicky spriazneného Clia.
debata
Novú generáciu Micry predstavil Nissan vlani na jeseň v Paríži. Už na prvý pohľad bolo zrejmé, že ide o radikálnu zmenu. A to nielen z hľadiska dizajnu či využitia novej platformy V zdieľanej s Renaultom, ale aj z hľadiska produkčnej logistiky. Súčasná Micra sa totiž do Európy dovážala z Indie. Nissan tam presunul produkciu pred siedmimi rokmi z britského Sunderladu. Chcel tým znížiť náklady, lenže neskôr zistil, že nedokáže flexibilne reagovať na európsky dopyt. Celosvetové predaje Micry neboli síce zlé, ale v Európe definitívne stratila svoje pozície.

Práve to má vyriešiť piata generácia. Tá vznikala v kooperácii s Renaultom a táto synergia jej prinesie aj návrat na európske montážne linky. Jej výrobu už Nissan spustil vo francúzskom závode Renaultu vo Flins. Tento závod má bohaté skúsenosti s produkciou kompaktných áut. Jeho história siaha až do roku 1952. V súčasnosti vyrába napríklad nový Renault Clio, takže Micra sa len pridala k svojmu technickému súrodencovi. Pôjde vlastne o prvý Nissan produkovaný v závode Renaultu. Doteraz prebiehala takáto spolupráca len na poli úžitkových vozidiel.

Európsky predaj Micry spustí Nissan v polovici februára. Prednosť dostanú kľúčové trhy ako Francúzsko či Nemecko. V priebehu marca a apríla však zamieri aj do zvyšku Európy. Zaujať chce emocionálnym dizajnom, ale napríklad aj aparatúrou Bose s reproduktormi umiestnenými priamo v opierkach hláv. Automobilka si sľubuje, že sa jej novou generáciou podarí vybojovať späť dávno stratené pozície.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Renault #Nissan Micra #Flins
Články podľa značiek