Motorbike from Great Japan: Karbónový 'samuraj' pochádza z Bieloruska

Dvojica dizajnérov prezentuje návrh futuristického superbajku inšpirovaného japonskou tradíciou – hrdými samurajmi a umením origami. Pikantné je, že s krajinou vychádzajúceho slnka nemajú nič spoločné.

26.01.2017 16:00
debata (1)
Dvojica dizajnérov sa pohrala s témou motocykla... Foto: Dmitrij Djačenko
Motorbike from Great Japan Dvojica dizajnérov sa pohrala s témou motocykla inšpirovaného japonskými tradíciami. Ich návrh je minimalistický, no o to pôsobivejší.

Mená dizajnérov Artem Smirnov a Vladimír Pančenko vám asi veľa nehovoria. Lenže nie je to tak dávno, čo svet obleteli ich futuristické návrhy kamiónov Audi s názvom Truck for Audi. Šokovali najmä umiestnením kokpitu pre vodiča a spolujazdca priamo na streche ťahača. Samozrejme, nemecký výrobca prémiových limuzín s nimi nemal nič spoločné. A teraz prichádza bielorusko-ukrajinská dvojica s ďalšou víziou. Ale bez spojitosti s akoukoľvek značkou. Jednoducho sa pohrali s témou motocykla. A nevedno prečo, inšpiráciou je Japonsko.

Takmer celý stroj je vyrobený z karbónu. Foto: Dmitrij Djačenko
Motorbike from Great Japan Takmer celý stroj je vyrobený z karbónu.

Azda preto, že je dnes svetovou motocyklovou veľmocou. Väčšou než Taliansko, Nemecko, Veľká Británia alebo USA, ktoré hrali ešte pred päťdesiatimi rokmi vo výrobe motoriek prvé husle. Dnes sú domovom len pár prosperujúcich značiek. Každopádne, motocykel nazvaný Motorbike from Great Japan zaujme minimalistickým až drsným spracovaním. Napokon, vychádza vraj zo samurajskej tradície a umenia skladania papiera origami. Ide o jednomiestneho „naháča“ s originálne riešeným zavesením kolies a celokarbónovou konštrukciou. Posuvné sedadlo a stúpačky uľahčujú jazdcovi nájsť ideálnu pozíciu.

Motorbike from Great Japan má nastaviteľné... Foto: Dmitrij Djačenko
Motorbike from Great Japan Motorbike from Great Japan má nastaviteľné sedadlo aj stúpačky. Vznikol aj návrh sajdkáry.
Teda len teoreticky, pretože návrh má výlučne virtuálnu podobu. Rovnako virtuálna je aj sajdkára. A keďže ide o štýl, autori si nelámali hlavu ani s pohonnou jednotkou. Pod jednoduchú kapotáž by sa ale zmestil rovnako konvenčný spaľovací motor, ako aj elektromotor napájaný z akumulátorov alebo palivových článkov. Či majú Artem Smirnov a Vladimír Pančenko ambíciu postaviť svoj výtvor v realite, nie je známe. Ale taká „malosériovka“ by si svojich majiteľov určite našla.
Motorbike from Great Japan
Motorbike from Great Japan
+14Motorbike from Great Japan

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Artem Smirnov #Vladimír Pančenko #Motorbike from Great Japan
Články podľa značiek