Alpine A120: Znovuzrodené kupé prezrádza aerodynamické triky

Konečne. Na autosalóne v Ženeve prebehne premiéra vzkriesenej francúzskej legendy Alpine. Jej návrat bol dlhý a ťažký. Bude to však stáť za to. Pár týždňov pred debutom dáva Alpine nahliadnuť do aerodynamických prvkov novinky s názvom Alpine A120.

30.01.2017 16:00
debata
Nové kupé staví na nízku hmotnosť hliníkovej... Foto: Alpine
Alpine A120 Nové kupé staví na nízku hmotnosť hliníkovej karosérie a centrálne uložený motor s objemom 1,8 litra. Má dávať výkon 250 a neskôr až 300 koní.

Alpine A120 je nepochybne jednou z najočakávanejších noviniek jarného autosalónu v Ženeve. Pôjde síce o „menšinový žáner", no na druhej strane extrémne vzácny. Ľahkých kupé s centrálne uloženým motorom a zadným náhonom je totiž ako „šafranu“. A navyše sa spolu s Alpine A120 vráti na scénu slávna značky z Dieppe, ktorá vyrobila posledné autá v osemdesiatych rokoch.

Projekt trvá od roku 2008. Sprevádzali ho však mnohé ťažkosti, napríklad rozchod s britským Caterhamom, s ktorým mal materský Renault financovať vývoj a výrobu reinkarnovanej legendy. A prišla aj finančná kríza, ktorá bola ďalším dôvodom veľkého časového sklzu. Čakanie krátila automobilka konceptmi a prototypmi. Lenže teraz ide už naozaj do tuhého.

Kľúčom k úspechu sa má stať aj vyspelá... Foto: Alpine
Alpine A120 - 2017 Kľúčom k úspechu sa má stať aj vyspelá aerodynamika. Najmä plochý podvozok a účinný difúzor v zadnom nárazníku.

Vieme, že receptom na úspech je extrémne nízka hmotnosť celohliníkového kupé, pod 1 000 kg, a inteligentný výkon z centrálne uloženého štvorvalca s objemom 1,8 litra. Ten by mal vďaka preplňovaniu poskytnúť výkon minimálne 250 koní, teda 184 kilowattov, ktoré bude prenášať cez 6-stupňovú dvojspojku výlučne k zadným kolesám. Za takýchto okolností je šprint na stovku odhadovaný približne na 4,5 sekundy.

A teraz Alpine prezrádza ďalšie detaily. Súvisia s aerodynamikou. Hovorca značky tvrdí, že „obtekanie vzduchu bude kľúčovým faktorom pre výkon a efektivitu.“ „Kombinácia plochej podlahy, inšpirovanej triedou superšportov, a zadného difúzora, prispeje k výraznému prítlaku a excelentnej priľnavosti.“ Toto riešenie zároveň umožnilo obísť použitie zadného prítlačného krídla a dať novinke uhladený a menej agresívny vzhľad.

Celá karoséria bude vyrobená z hliníka. Aj... Foto: Alpine
Alpine A120 - 2017 Celá karoséria bude vyrobená z hliníka. Aj preto nemá pohotovostná hmotnosť prekročiť 1 000 kg.

Okrem základnej verzie má príde neskôr výkonnejšia, naladená až na 300 koní (220 kW), a ľahký roadster s plátennou strechou. Alpine A120 by sa mala ukázať už o pár dní na privátnej akcii, takže do Ženevy čakať nemusíme. Výroba bude prebiehať v Dieppe, pôvodnom sídle firmy. V pláne je prvá úvodná „limitka“ Premier Edition, z ktorej vznikne 1 955 kusov. To korešponduje s rokom založenia Alpine.

Aj znej vidieť, že s oživenou značkou má materský Renault relatívne ambiciózne plány. To napriek tomu, že cena sa má pohybovať na približne na 60 000 eurách­.Predaj odštartuje ešte tento rok na dvanástich vybraných európskych trhoch. A to v samostatnej dílerskej sieti, ktorá by mala neskôr narásť až na 60 predajných miest. Nová divízia počíta s výrobou 5– až 7-tisíc exemplárov ročne.
Renault Alpine Vision Concept - 2016
Renault Alpine Vision Concept - 2016
+17Renault Alpine Vision Concept - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alpine #Alpine A120 #autosalón Ženeva 2017
Články podľa značiek