Lada X-Ray: Vypínateľné ESP za príplatok? V Rusku je to možné

Je to paradox. V Rusku nie je stabilizačný systém ESP povinný, no i tak ho nový crossover Lada X-Ray má. A to bez možnosti deaktivácie. Zákazníci sa sťažujú. Preto prichádza ruský výrobca s atypickým riešením.

30.01.2017 12:00
debata
Lada X-Ray je pripravená zdolávať zlé ruské... Foto: AvtoVaz
Lada Xray - 2016 Lada X-Ray je pripravená zdolávať zlé ruské cesty aj tuhú zimu. Práve v takých podmienkach však môže byť prehnaná trakčná kontrola nevýhodou.

V Európe sme si už na povinné ESP, teda stabilizačný systém, zvykli. Aj na to, že ho nie je možné pri absolútnej väčšine moderných áut vypnúť. V ponuke Škody už napríklad takúto možnosť nemáte. Pochopiteľne, trakčná kontrola, ktorá minimalizuje riziko vzniku priečneho šmyku, bezpečnosti prospieva, ale tým, ktorí sa radi občas za volantom trochu „utrhnú“, prekáža. Najmä ak neexistuje možnosť deaktivácie. No čo už, bezpečnosť stojí v Európe vyššie ako radosť z jazdy.

Podobný problém riešili nedávno v Rusku. A čo je prekvapujúce, riešenie v prospech malej skupiny zákazníkov sa na rozdiel od Európy našlo. Lada totiž vlani odštartovala predaj nového crossoveru X-Ray. Hoci v Rusku nie je ESP povinné, novinka ho do vienka predsa len dostala. A ešte k tomu v „európskej verzii“, teda bez možnosti vypnutia. To aj preto, že ambiciózny ruský „Qashqai“ bol od počiatku vyvíjaný s ohľadom na export vrátane vyspelých trhov, kde bez takéhoto zariadenia vozidlo nehomologizujete.

Lada prišla s riešením. Poskytuje možnosť... Foto: Lada
Lada X-Ray - ESP Lada prišla s riešením. Poskytuje možnosť dodatočne namontovať paket na deaktiváciu stabilizačného systému ESP. Obsahuje softvér, tlačidlo, mimochodom, z dielne Renaultu, a tiež kabeláž.

Rusom, presnejšie novým majiteľom X-Raya, to začalo rýchlo prekážať. A ani nie tak kvôli radosti z jazdy. Špecifické podmienky, najmä drsná zima, si totiž s trakčnou kontrolou, ktorá vám znižuje výkon a pribrzďuje kolesá, nie vždy rozumejú. Jednoducho, občas je lepšie dupnúť na plyn, ako brzdiť. A to X-Ray zákazníkom neumožnil. Pritom od crossoveru očakávali presný opak – že sa s nástrahami ruských ciest vyrovná lepšie než napríklad sedan Vesta. Svoju kritiku si nenechali pre seba. A prekvapujúce je, že Lada našla riešenie. Trochu atypické, ale prospešné.

Od októbra vlaňajšieho roka sú všetky Lady X-Ray vybavené vypínateľným ESP. Tlačidlo deaktivácie, mimochodom z dielne Renaultu, sa nachádza na stredovej konzole. Ak sa potrebujete vyhrabať kdesi zo snehu alebo prejsť závej „driftom“ s plynovým pedálom na podlahe, bez zásahov trakčnej elektroniky, stačí ho stlačiť. Na tom vlastne nie je nič extra, ale paradoxom je, že Lada dáva možnosť vybaviť X-Ray vypínateľným ESP aj tým zákazníkom, ktorí si ho kúpili pred októbrom 2016.

Jednoducho si objednajú špeciálny paket. Ten obsahuje potrebný softvér aj vypínač s kabelážou. Podmienkou je namontovať zariadenie priamo u autorizovaného dílera. Pokiaľ vieme, takúto službu žiaden iný výrobca neposkytuje. Takže v Rusku, kde trvá všetko večnosť, zareagovala Lada na požiadavky zákazníkov rýchlejšie ako množstvo renomovaných výrobcov. A to sa veru často nestáva.
Lada Xray - 2016
Lada Xray - 2016
+20Lada Xray - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #Lada X-Ray #ESP #AvtoVaz
Články podľa značiek