Mercedes Aestethics: Budú nové 'hviezdy' ako topiaci sa ľad?

Stuttgart predstavuje nový dizajnový smer budúcich tried A a B. A to zvláštnou „skulptúrou“ Aesthetics. Ostré línie majú byť minulosťou.

31.01.2017 19:00
debata
Štúdia alebo skôr skulptúra Aestetthics... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz Aesthetics Concept Štúdia alebo skôr skulptúra Aestetthics naznačuje budúci dizajn tried A a B. Práve tie majú odštartovať novú dizajnovú éru.

Do premiéry novej generácie triedy A síce ešte ostáva dosť času, ale o vzdialenú budúcnosť určite nejde. A tak Mercedes-Benz začína pútať pozornosť publika. Dosť zvláštnym spôsobom. V Stuttgarte totiž ukázal dizajnovú štúdiu Aestethics. Nečakajte však žiadny funkčný koncepčný model. Toto vlastne ani nie je auto. Ide o akúsi skulptúru, trojdimenzionálnu formu, ktorá v sebe skrýva princípy nového dizajnového jazyka očakávanej triedy A a B. Práve ona má prísť s novou érou dizajnu.

Stuttgartu na nej veľmi záleží. Kompaktné modely sa totiž v posledných rokoch postarali o obrovský nárast odbytu. Mercedes-Benz preto plánuje veľkú modelovú ofenzívu kompaktov. Okrem dnes známych tried A, CLA, CLA Shooting Barke, GLA a triedy B pribudnú na nových platformách MFA 1 a MFA2 ďalšie štyri novinky. Ešte tento rok dorazí sedan, ktorý má mať viac miesta a väčší kufor ako CLA, teda model, ktorý by sa postavil medzi CLA a triedu C. Hovoriť by sme mu mohli CLB.

Spoločnými prvkami sa majú stať organické tvary... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz Aesthetics Concept Spoločnými prvkami sa majú stať organické tvary a minimum hrán či prelisov.

S ním súvisí aj väčšia verzia platformy MFA2, na ktorej pribudne crossover GLB, väčší ako GLA, ale menší ako GLC. Ponúknuť by mal dokonca sedem sedadiel. A z neho odvodia v Stuttgarte ďalší derivát, čo by mohla byť verzia GLB Coupé. Všetky modely má spájať práve nový dizajnový jazyk naznačený štúdiou Aestethic. Šéfdizajnér značky, Gorden Wagener tvrdí, že dizajn bude veľmi organický. „Forma karosérií zostane, ale dôjde k radikálnej redukcii záhybov a hrán. Na taký purizmus sme dosť odvážni,“ dodal.

Prvý z nového radu príde sedan väčší než... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz Aesthetics Concept Prvý z nového radu príde sedan väčší než súčasné CLA.

Má teda prísť napríklad k odstráneniu zložitých bočných prelisov. Ostane len jedna línia, ktorá sa bude ťahať od predných až po zadné svetlá. To má vozidlá opticky predĺžiť, a navyše vytvárať dojem, že majú zadný náhon. Pritom pôjde buď o predokolky, alebo o štvorkolky. Môžeme teda očakávať, že všetko ostatné bude prepojené hladkými dokonale lícujúcimi povrchmi. K slovu budú musieť prísť aj nové technológie a materiály, pretože práve prelisy sa okrem estetickej funkcie často starajú o potrebnú pevnosť karosárskych dielcov.

Na koncepte Aestethics vidieť aj náznaky prednej masky s vertikálnymi rebrami, inšpirovanú puristickým superšportom Mercedes-AMG GT R. V pláne je totiž aj celý paralelný rad týchto modelov upravených divíziou z Affalterbachu. Viac možno Mercedes-Benz odhalí už o pár mesiacov na aprílovom autosalóne v Šanghaji. Prečo práve tam? Pretože v Šanghaji ukázal v roku 2011 A-Class Concept, z ktorého sa zakrátko vyvinula tretia generácia triedy A v podobe klasického hatchbacku. A ak nie tam, tak potom vo Frankfurte nad Mohanom, kde má mať ostrú premiéru nový kompaktný sedan.
Mercedes-Benz Aesthetics Concept
Mercedes-Benz Aesthetics Concept
+6Mercedes-Benz Aesthetics Concept

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #Concept #koncept #Aestethics
Články podľa značiek