WCOTY 2017: Poznáme finalistov Svetového auta roka. Samé SUV!

Z celkom 27 prihlásených modelov postúpilo do ďalšieho kola o prestížny titul Svetové auto roka desať finalistov. Absolútnu nadvládu hrajú crossovery a SUV. Je ich tu hneď sedem. Vrátane Škody Kodiaq, ktorej sa v európskej ankete do finále prebojovať nepodarilo.

08.02.2017 12:00
WCOTY 2017 Foto:
Do semifinále sa prebojovalo desať modelov z pôvodne dvadsiatich.
debata (6)

Už prvé sito, po ktorom ostalo bojovať o titul ankety Svetového auta roka 27 modelov, naznačilo, že svet patrí crossoverom a SUV. Je to logické. Boom tejto kategórie sa prejavil v rozšírení ponuky. Terénne alebo outdoorovo zameraných áut pribúda ako húb po daždi. A premietlo sa to aj v ďalšej fáze ankety, keď porota motoristických novinárov zo všetkých kontinentov posunula do finále desať modelov. Až sedem z nich je práve z tejto triedy.

Škoda Kodiaq už nemá šancu na úspech v... Foto: Škoda-Auto
Škoda Kodiaq Scout - 2017 Škoda Kodiaq už nemá šancu na úspech v európskej ankete COTY 2017, ale v tej svetovej postúpila do ďalšieho kola.

Máme tu Audi Q2, Audi Q5, Jaguar F-Pace, Mazdu CX-9, Škodu Kodiaq, Toyotu CH-R a VW Tiguan. Spoločnosť im robí z klasických tried už len Audi A5/S5 a nová Honda Civic. Raritou je roadster Fiat 124 Spider. Ale to až tak neprekvapí. Veď vlaňajším víťazom sa stala Mazda MX-5, teda blízky príbuzný športového Fiatu. Zastavme sa ale pri Škode Kodiaq. Tej sa totiž do finálovej sedmičky európskej ankety COTY 2017 prebojovať nepodarilo. Svetová jury má ale iný názor a českému SUV šancu ešte dáva.

Raritou výberu je roadster Fiat 124 Spider.... Foto: Fiat
Fiat 124 Spider - 2016 Raritou výberu je roadster Fiat 124 Spider. Nemusí byť bez šancí, keďže vlani si hlavnú trofej odniesla sesterská Mazda MX-5.

Pri pohľade na finalistov tiež zaujme, že až polovica z nich pripadá na koncern Volkswagen. Takže ani aféra Dieselgate neotriasla dôverou novinárov k samotným produktom dnes už najväčšieho svetového výrobcu áut. A koncern má zastúpenie ešte aj v triede luxusných áut s Bentleyom Bentayga, v triede športových áut s Porsche 718 Boxster/Cayman a Audi R8, a tiež v dizajnovej triede, kde bojuje Audi A5/S5. Nemecký koncern nenájdeme len v triede Zelené auto roka a mestské auto roka.

Finalisti WCOTY 2017 – hlavná kategória

Výrobca Model
Audi A5/S5 Coupe
Audi Q2
Audi Q5
Fiat 124 Spider
Honda Civic
Jaguar F-Pace
Mazda CX-9
Škoda Kodiaq  
Toyota C-HR
Volkswagen Tiguan
A v podkategóriách sa darí aj ďalším nemeckým značkám. V triede mestských áut napríklad Smartu s kabrioletom a BMW s elektromobilom i3. V triede luxusných áut budú zvádzať boj odvekí rivali – BMW radu 5 a Mercedes-Benz triedy E. O slovo sa tu však hlási aj švédske Volvo S90/V90 či Genesis G90. Triedu zelených áut ovládli Japonci s Američanmi. Súperiť budú napríklad Chevrolet Bolt, Tesla Model X, Toyota Prius PHEV alebo vodíková Honda Clarity FCV. A do úplne novej triedy mestských modelov chce prehovoriť v Trnave vyrábaný Citroën C3.

Ďalším sitom prejdú finalisti v predvečer marcového autosalónu v Ženeve. Ich počet sa tu zúži vo všetkých triedach na troch. A v apríli v New Yorku sa dozvieme mená víťazov. Vlani si hlavnú cenu odniesla prekvapivo športová Mazda MX-5.

Finalisti kategórie Športové auto roka

Výrobca Model
Aston Martin DB11
Audi R8 Spyder
Honda NSX
McLaren 570S
Porsche 718 Boxster/Cayman

Finalisti kategórie Mestské auto roka

Výrobca Model
BMW i3
Citroën C3
Ford Ka+
Smart Cabrio
Suzuki Ignis

Finalisti kategórie Luxusné auto roka

Výrobca Model
Bentley Bentayga
BMW 5
Genesis G90
Mercedes E
Volvo S90/V90

Finalisti kategórie Zelené auto roka

Výrobca Model
Chevrolet Bolt
Honda Clarity FCV
Hyundai Ioniq
Tesla Model X
Toyota Prius Prime PHEV

Finalisti v kategórii Dizajn roka

Výrobca Model
Audi A5/S5 Coupe
Jaguar F-Pace
Mazda CX-9
Mercedes S Cabrio
Toyota C-HR

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #WCOTY #WCOTY 2017
Články podľa značiek