Honda Civic Tourer: Kombi skončí bez nástupcu. Neoplatí sa

Nová generácia Hondy Civic dorazí do Európy už v marci. Záujemcovia o kombi sa však nedočkajú. Poslednou možnosťou je kúpiť súčasný Civic Tourer. Nástupcu nedostane.

07.02.2017 12:00
debata
Civic Tourer z dôvodu svojej ceny a... Foto: Honda
Honda Civic Tourer 2014 Civic Tourer z dôvodu svojej ceny a kontroverzného dizajnu veľa vody v Európe, jeho jedinom trhu, nenamútil. Honda preto už s touto verziou nepočíta.

Nový Civic predstavila Honda najprv v USA v podobe sedanu a neskôr na jeseň vo Frankfurte nad Mohanom aj ako 5-dverový hatchback. Do predaja zamieri v marci. Po prvýkrát bol však vyvíjaný ako globálny model. Nič také ako špecifický európsky hatchback, kombi Tourer alebo európsky Type-R už „nehrozí“. Až na pár homologizačných odlišností a paletu motorov bude Civic na celom svete rovnaký. S jedinou platformou a so spoločnými karosériami.

Táto filozofia však znamená, že Civic už nedostane karosériu kombi. Jednoducho vývoj nového Tourera, ktorý má potenciál len v Európe, je príliš drahý. Honda preto oznámila, že Civic Tourer skončí spolu s deviatou generáciou. Nie však hneď. Kým linky v britskom Swindone už nabiehajú na desiatu generáciu 5-dverovej verzie, Civic Tourer popri nich zostane aspoň do konca tohto roku. Skutočnosť, že predaj odštartoval len v roku 2014, znamená, že bude mať iba štvorročnú kariéru. Kratšiu mal už len Civic Type-R deviatej generácie, ktorý vydržal na linkách necelý rok.

Civic Tourer mal mimoriadne expresívny dizajn,... Foto: Honda
Honda Civic Tourer 2014 Civic Tourer mal mimoriadne expresívny dizajn, ale vďaka nádrži pod prednými sedadlami a zadným sedadlám Magic Seats aj obrovský kufor. Na jeho 624 litrov nestačila ani Škoda Octavia.

Nebudú to však jediné škrty Hondy. Už pri príchode Civicu X. automobilka tvrdila, že naftová verzia bude nasledovať s oneskorením. Kariéru teda Civic odštartuje výlučne s dvoma benzínovými motormi – 3-valcom 1,5 VTEC Turbo (95 kW) a 1,5 VTEC Turbo (134 kW). Oboma kombinovateľnými so 6-stupňovou automatickou prevodovkou alebo kontinuálnou prevodovkou CVT. Diesel 1,6 i-DTEC sa pod jeho kapotou objaví najskôr koncom roka. Otázne však je, dokedy vydrží.

Japonci s najväčšou pravdepodobnosťou s novou generáciou naftového motora 1,6 i-DTEC, ktorý vyrábajú opäť len pre európske potreby, nepočítajú. Je známe, že udržať emisné normy dieslov v rámci zákonov bude čoraz drahšie. Namiesto nich plánuje Honda elektrickú ofenzívu založenú na hybridoch a modeloch s palivovými článkami. Podľa hovorcu značky bude v roku 2030 až 66 % všetkých jej áut používať nejakú formu hybridnej techniky.

Na tú je pripravená aj platforma nového Civicu. Aj keď zatiaľ v ponuke takáto verzia nefiguruje. V USA je už však na trhu Acord Hybrid a čoskoro ho doplní aj CR-V Hybrid a CR-V Plug-in Hybrid. O hybridnom Civicu teda tiež netreba pochybovať. Dobrou správou je, že populárneho japonského SUV, ktoré už bolo za Atlantikom predstavené v novej generácii, sa dočká aj Európa. A to ešte tento rok. A na ten budúci pravdepodobne aj v hybridnej verzii.

Honda Civic Tourer 2014
Honda Civic Tourer 2014
+27Honda Civic Tourer 2014

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Honda Civic #Honda Civic Tourer
Články podľa značiek