Subaru XV: Nová generácia odhalená. Vďaka uniknutej brožúre

Premiéra druhej generácie crossoveru Subaru XV je už skutočne za rohom. Predstaví sa v Ženeve. Japonská automobilka však neustrážila oficiálnu propagačnú brožúru a tak poznáme dizajn „zvýšenej Imprezy“ už dnes. Nemá čím prekvapiť.

16.02.2017 16:00
debata (2)
V porovnaní s Imprezou dostane XV zvýšený... Foto: Subaru
Subaru XV - 2017 V porovnaní s Imprezou dostane XV zvýšený podvozok s plastovou ochranou karosérie, kruhové hmlovky a agresívnejšie nárazníky.

Subaru ukázalo novú generáciu Imprezy už vlani na autosalóne v New Yorku. A to hneď v oboch karosárskych verziách – ako sedan aj ako hatchback. Dokonca sa v Japonsku už aj predáva, a navyše sa pýši titulom japonského auta roka. Do počtu chýbala už len zvýšená verzia, ktorá nesie od roku 2011 samostatný názov XV. Tá sa predstavila na minuloročnej motoršou v Ženeve zatiaľ len v podobe konceptu. A presne o rok bude na tom istom mieste debutovať aj sériová verzia. Napokon samotné Subaru už nedávno zverejnilo prvú snímku profilu. Lenže „šerosvit“ nám nedovolil vidieť viac.

O to sa postarali nečakane japonské médiá. Objavili sa v nich totiž fotografie Subaru XV, pochádzajúce z uniknutej reklamnej brožúry. Veľké prekvapenie sa však nekoná. Poznáme dizajn novej Imprezy, konceptu aj recept, akým Subaru pretvára Impezu na crossover XV. Ten sa nemení. Novinka je teda opäť len derivátom Imprezy so zvýšeným podvozkom, s plastovou ochranou spodných častí karosérie a odlišnými nárazníkmi, ktoré dodajú novinke autonómnejší a tiež agresívnejší vzhľad. Na rozdiel od klasickej Imprezy má v nich XV namiesto hranatých kruhové hmlovky.

Špecifikom XV sa stanú aj dvojfarebné disky... Foto: Subaru
Subaru XV - 2017 Špecifikom XV sa stanú aj dvojfarebné disky kolies, ktoré normálne Imprezy nedostanú. N výber má byť deväť odtieňov karosérie.

Viac emócií, na ktorých si inak Subaru príliš nezakladá, má priniesť žiarivá paleta lakov karosérie. V brožúre vidíme napríklad belasý či oranžový. Celkovo ich má byť deväť. A k tomu pridá automobilka špecifický dizajn dvojfarebných diskov kolies, vyhradených len pre XV. Technickým základom sa stane, podľa vzoru Imprezy, nová odľahčená platforma SGP (Subaru Global Platform). Očakávať môžeme prepracovaný atmosférický dvojliter s výkonom 113 kW, menšiu jedna-šestku a dvojlitrový diesel, ktoré dávajú v súčasnej generácii 84, respektíve 110 kW. Neskôr príde aj hybrid kombinujúci zážihový motor s elektromotorom.

Otázkou je, či sa v XV objaví preplňovaný boxer 1,6 Turbo z Levorgu a kombinácia dieselového motora s automatickou prevodovkou CVT. V súčasnosti je totiž k dispozícii len pre benzínový motor. S XV nepochybne dorazí aj bezpečnostný balík EyeSight, ktorý obsahuje adaptívny tempomat, udržiavanie v jazdnom prúde, upozornenie pred kolíziou, autonómne brzdy, monitorovanie slepých uhlov zrkadiel a tiež svetlá High Beam Assist so samočinným prepínaním diaľkového režimu. V interiéri by malo byť rozhranie Subaru Starlink so 6,5– alebo 8,5-palcovým displejom.

Na domácom japonskom trhu odštartuje predaj nového XV už v apríli. Zvyšok sveta si bude musieť počkať pravdepodobne do jesene. Tak ako doteraz bude v Európe XV jediným zástupcom značky v nižšej strednej triedy. S dovozom Imprezy totiž Subaru nepočíta.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Subaru #Subaru XV
Články podľa značiek