PSA si brúsi zuby na Opel! Akvizícia je už možno za rohom

Opelu sa podarilo vyhrabať z najhoršieho. Na trhu má novú Astru a čoskoro chystá ďalšie novinky – vlajkovú loď Insigna či dva crossovery Crossland X a Grandland X. Je však možné, že už čoskoro skončí pod krídlami francúzskeho koncernu PSA.

14.02.2017 20:00
PSA - Opel Foto:
Opel a koncern PSA už spolupracujú päť rokov. Jedným z výsledkov je aj nový crossover Opel Crossland X. Ten bude mať francúzskeho súrodenca ako nástupcu Citroënu C3 Picasso.
debata
Opel to už raz mal poriadne nahnuté. Pred ôsmimi rokmi vyhlásil materský koncern General Motors riadený bankrot a svoju stratovú európsku divíziu plánoval predať. Nestalo sa tak. Nakoniec sa v Európe rozhodol radšej stiahnuť značku Chevrolet a Opelu uvoľniť priestor. Investície do vývoja priniesli nové modely, ako napríklad malého Adama, ale najmä úspešnú Astru, ktorá sa stala vlaňajším európskym autom roka. To je dobré znamenie. Lenže Opel má stále vysoké náklady a je v mínuse. Už šestnásty rok za sebou. I keď vlani znížil stratu z 813 na 257 miliónov, pre GM je stále záťaž. O automobilku má preto záujem francúzsky koncern PSA, ktorý združuje značky Peugeot, Citroën a DS. Je to logické, spolupráca existuje už päť rokov, teda od roku 2012, kedy sa začalo šuškať o spojení GM a PSA. Lenže GM urobilo presný opak. Zbavilo sa sedem percent akcií v PSA. Výsledkom spolupráce je ale nový Crossland X a očakávaný Grandland X, ktoré budú mať svojich francúzskych súrodencov a budú schádzať z výrobných liniek španielskeho závodu PSA v Zaragoze. A nie je vylúčené, že nakoniec sa spolupráca pretaví až do úplného prevzatia „blesku“ francúzskym koncernom. Mimochodom, ten mal nedávno tiež problémy.

Vytrhol ho však predaj 14-percentného balíka akcii čínskemu Dongfeng Motor a ďalších štrnástich percent, ktoré kúpila francúzska vláda. Dnes sa teda PSA pod vedením Carlosa Tavaresa relatívne darí a pomýšľa na fúziu, ktorá by bola odpoveďou na konkurenčnú alianciu Renault-Nissan. Obe strany zvažujú podľa stručnej tlačovej správy ďalšiu možnosť spolupráce. „PSA skúma spolu s GM viacero strategických iniciatív, ktoré majú priniesť vyššiu efektivitu a zisk vrátane akvizície Opelu.“ Hovorca Bertrand Blaise však dodáva, že zatiaľ neexistuje žiadna záruka, že dôjde k dohode.

Jedno je ale isté, jednania sú v plnom prúde. Veď s takýmito informáciami sa na verejnosť len tak nechodí. Takže sa zdajú pravdivejšie skôr správy agentúry Reuters, ktoré informovali, že dohoda je takmer uzavretá a oznámená môže byť už o niekoľko dní. Dokonca zareagoval aj akciový trh. Hodnota akcií PSA vyletela o 5,3 % nahor. Výhodné by to mohlo byť pre oboch partnerov. General Motors by sa zbavil dlhodobo problémovej európskej odnože a PSA s Opelom by razom získali na európskom trhu 16-percentný trhový podiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Opel #Citroen #Peugeot #PSA
Články podľa značiek