Mitsubishi: Nový crossover opráši meno Eclipse. Už v Ženeve

To, že na ženevský autosalón privezie japonské Mitsubishi dlho avizovaný crossover, nie je tajomstvom. Teraz však vieme aj jeho meno. A je prekvapením. Požičia si ho totiž z dnes už neexistujúceho kupé Eclipse.

15.02.2017 16:00
debata
Nové Mitsubishi  ponesie názov legendárneho... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi - crosover 2017 Nové Mitsubishi ponesie názov legendárneho kupé vyrábaného v rokoch 1989 až 2012. Z kupé však tento crossover dostane len siluetu strechy.

Mitsubishi opäť pripomína svoju kľúčovú ženevskú premiéru. Niet sa čomu čudovať. Novinky táto značka v posledných rokoch práve nechrlí. Vystačiť sme si museli s modernizáciou existujúcich modelov ASX a Outlander. Sľuby o prerode na veľkého výrobcu SUV a crossoverov sa nie a nie naplniť. To napriek záplave konceptov na túto tému. Napokon Mitsubishi prežilo jedno z najťažších období svojej histórie. Pred bankrotom, hroziacim aj pre škandál s manipulovaním s údajmi o spotrebe, ho zachránil len nedávny vstup aliancie Renault-Nissan.

Červený lak karosérie s hlbokým leskom je... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi Eclipse Cross - 2017 Červený lak karosérie s hlbokým leskom je inšpirovaný červenou žiarou, ktorá sa objavuje len pri zatmení slnka.

Teraz to však vyzerá tak, že na brehoch Ženevského jazera odštartuje japonská značka, preslávená najmä úspechmi vo WRC, novú kapitolu. Predstaví tu nový crossover, ako prvého zástupcu celkom novej generácie Mitsubishi. To avizovali Japonci už zverejnením prvej snímky, kde bola novinka zachytená z profilu, no „utopená“ v tme tak, aby nebolo vidieť žiadne detaily. Automobilka dokonca nezverejnila ani názov dlhoočakávaného prírastku výrobného programu. Dnes ho už vieme. A vieme aj to, že by ste ho neuhádli, hoci má korene v nedávnej minulosti.

Nové Eclipse Cross počíta aj s plug-in... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi Eclipse Cross - 2017 Nové Eclipse Cross počíta aj s plug-in hybridnou sústavou.

Pre nový crossover, stojaci v produkčnej hierarchii medzi menším ASX a väčším Outlanderom, vybralo totiž Mitsubishi meno Eclipse Cross. To je veľkým prekvapením, pretože s týmto názvom, aj keď bez prívlastku Cross, sa spája miláčik tunerov – športové 4– alebo dokonca 6-valcové kupé vyrábané v štyroch generáciách v rokoch 1989 až 2012. Do povedomia sa dostalo aj vďaka „hereckým výkonom“ vo filmovom trháku Rýchlo a zbesilo. Automobilky sa však často uchyľujú ku krokom, ktoré majú bližšie k marketingu ako k logike.

V Mitsubishi sa pravdepodobne domnievajú, že meno známe naprieč kontinentmi, ale hlavne v USA, pomôže novinke odštartovať úspešnú kariéru. A tú potrebuje ako soľ. Dizajn si má zakladať na siluete kupé, ale predošlé štúdie ako XR-PHEV či GT-PHEV príliš nepripomína. Základom bude nová platforma, ktorá, ako inak, počíta aj s plug-in hybridným pohonom. Napokon väčší Outlander sa stal pred časom prvým SUV s touto technológiou. Najprv však budú k dispozícii verzie s klasickými benzínovými a dieselovými motormi. Pohon 4×4 chýbať určite nebude.

Aj to sme však už v rovine špekulácií, pretože samotná automobilka vydala len veľmi stručnú tlačovú správu. Prekvapujúco v nej spomína viac červený lak karosérie ako bližšie údaje. Má to ale logiku. Pre Eclipse Cross vyvinula totiž špeciálnu červenú farbu s hlbokým leskom. Tá je inšpirovaná žiarou, ktorá nastáva pri zatmení slnka. V angličtine jej hovoria „Solar Eclipse“. Pôvodný názov kupé bol však odvodený od mena neporaziteľného anglického koňa z osemnásteho storočia, ktorý vyhral neuveriteľných 26 pretekov. Novinka Mitsubishi by mohla doraziť na trh ešte tento rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mitsubishi #autosalón Ženeva 2017 #Mitsubishi Eclipse
Články podľa značiek