Trapas: VW musí zaparkovať 20 tisíc Passatov. Nie sú dokončené!

Výrobu Passatu v nemeckom závode Emden sprevádzajú odstávky spôsobené zníženým dopytom po tomto európskom bestselleri strednej triedy. A teraz rieši Wolfsburg ďalší problém. Chýba mu jeden diel na finálnu montáž. Nedokončených je až 20 000 áut.

20.02.2017 12:00
VW - parkovisko Emden Foto:
Obrie parkoviská, ktoré má Volkswagen k dispozícii, nestačia na uskladnenie nedokončených Passatov. Sú ich desaťtisíce.
debata (3)
Je to nevýhoda sériovej produkcie a systému závislosti automobiliek od dodávateľov. Jednoducho, ak vznikne výpadok jedného jediného dielu, nie je možné autá dokončiť. Linka sa buď zastaví, alebo z nej schádzajú nekompletné autá. Stalo sa to teraz aj Volkswagenu. Na finálnu montáž Passatov v nemeckom Emdene chýba veko schránky pred spolujazdcom. Automobilka síce linku nezastavila, vyrába ďalej, teda ak nehovoríme o plánovaných, či skôr neplánovaných, odstávkach produkcie, ale Passaty z nej schádzajú bez tohto dielu.

A, samozrejme, nie je ich málo. Hovorca automobilky potvrdil, že Volkswagen rieši problém, kde autá uskladniť, kým nabehne nová dodávka potrebného komponentu a bude môcť vozidlá dokončiť. Bežné parkoviská, ktoré má nemecký výrobca k dispozícii, i keď sú obrovské, už nestačia. Hovoríme totiž o 20 000 exem­plároch. Na vine nie je tentoraz problém so subdodávateľom, ktorý nedodržal zmluvu, ale požiar, ktorý zasiahol českého výrobcu tohto komponentu. A keďže požiar bol rozsiahly, tak skoro sa výroba nerozbehne.

Automobilka riešila problém dodávkami z Číny, ale množstvo, ktoré boli Číňania schopní poskytnúť, kapacite závodu v Emdene nestačilo. Tak najviac na pár dní. Situácia je taká vážna, že nájdenie alternatívneho zdroja si možno vyžiada niekoľkotýždňovú odstávku produkcie a dokonca prebudovanie montážnej linky. Volkswagen teraz zúfalo hľadá miesta, kde by mohol desaťtisíce nedokončených áut zaparkovať. Ponúka sa napríklad prístav vo Wilhelmshavene, ktorý je od závodu vzdialený približne 80 kilometrov. Ale ani ten stačiť nebude.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW Passat #výroba áut
Články podľa značiek