Hoversurf Scorpion: Neskutočné. Táto motorka vie lietať!

Spoločnosť Hoversurf sa už roky venuje vývoju dopravných dronov. Odtiaľ už nebolo ďaleko k stroju, ktorý pripomína motocykel a odvezie človeka. Fikcia? Nie. Už lieta.

22.02.2017 12:00
debata (3)
Hoversurf Scorpion-3 je vlastne krížencom... Foto: Hoversurf
Hoversurf Scorpion-3 Hoversurf Scorpion-3 je vlastne krížencom motocykla a kvadrokoptéry.

Spoločnosť Hoversurf sídliaca v San Franciscu a s pobočkou v Moskve vyvíja rôzne roboty vrátane dopravných dronov, ktoré sú schopné doručovať napríklad zásielky. Je len pochopiteľné, že s takýmto know-how má ambíciu postaviť aj prvý lietajúci dron pre človeka. Podobne ako Uber či Airbus so svoju Vahanou. A s jeho vývojom je dosť ďaleko. Až tak, že minulý týždeň firma predstavila funkčný prototyp.

O pohon sa starajú štyri elektromotory a... Foto: Hoversurf
Hoversurf Scorpion-3 O pohon sa starajú štyri elektromotory a batérie. Tie vydržia len na 15 minút letu.

Hoversurf hovorí, že chcel spojiť motocykel a kvadrokoptéru. Tak Scorpion-3 aj vyzerá. Inšpiráciou boli vraj motocykle triedy enduro. Len namiesto kolies tu máme štyri horizontálne vrtule. Spaľovací motor tu nečakajte. Scorpion-3 využíva techniku bežných dronov, teda elektromotory a batérie. Pilot sedí podobne ako na motorke. Vyzerá to síce úžasne, ale predstaviť si akúkoľvek kolíziu s odkrytými rotormi je dosť desivé.

Napokon, ide len o prototyp, ktorý má pred sebou ešte dlhú cestu. To aj preto, že zásoba batérií stačí stroju s hmotnosťou 125 kg a maximálnou rýchlosťou 60 km/h len na 15 minút letu. Dosah by bol tak len okolo 15 km. Už budúci rok by mal prísť ďalší, podstatne bezpečnejší prototyp s uzavretou karosériou a autonómnym riadením. Využitie vidí spoločnosť Hoveversurf v osobnej doprave, taxi, armáde ale aj v športe.
Hoversurf Scorpion-3
Hoversurf Scorpion-3
+3Hoversurf Scorpion-3

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Hovever #Hovever Scorpion-3 #lietajúca motorka
Články podľa značiek