Fordy budú vidieť výtlky na ceste. A pošlú varovanie

Ford pracuje na systéme varovania pred dierami na ceste. A nielen to. Spojí ho s adaptívnym podvozkom a navigáciou.

24.02.2017 16:00
debata (1)
Systém detekcie výtlkov na cestách má využívať... Foto: Ford
Ford - systém varovania pred dierami na ceste Systém detekcie výtlkov na cestách má využívať senzory v prednom nárazníku. Následne varuje vodiča a údaje odovzdá adaptívnemu podvozku.

Výtlky na ceste, najmä po tuhých mrazoch, môžu byť poriadne nebezpečné. Preraziť pneumatiku a poškodiť disk nie je vôbec ťažké. A je to nepríjemnejšie v časoch absencie rezervných kolies. Lepiaca súprava je vám pri takom rozsiahlom poškodení plášťa jednoducho nanič. Neostáva nič iné, ako zavolať asistenčnú alebo odťahovú službu. A to je drahé. Nehovoriac o cene opravy. Ford si myslí, že vie ako na to. Tvrdí, že najlepšie je takýmto situáciám predísť. Vyvíja preto systém varovania pred výtlkmi.

Systém využije senzory v prednom nárazníku, ktoré budú skenovať vozovku pred vozidlom. Hneď ako zaregistrujú veľkú nerovnosť, pošlú vodičovi v dostatočnom predstihu výstrahu, pravdepodobne zvukovú, aby mohol výtlk obísť, alebo aspoň znížiť rýchlosť. Okrem toho počíta Ford so spriahnutím systému s adaptívnym podvozkom. Ten po varovaní nastaví tuhosť tlmičov tak, aby vozidlo dokázalo prejsť nerovnosťou s čo najmenšími následkami.

Ford chce navigačné údaje o polohe výtlkov... Foto: Ford
Ford - systém varovania pred dierami na ceste Ford chce navigačné údaje o polohe výtlkov zdieľať s ďalšími vodičmi.

Do tretice má byť systém spojený s navigáciou. Tá bude zanášať údaje o poškodeniach vozovky do mapových dát a odosielať ich ďalším vodičom fordov, ktorí budú mať vozidlá vybavené týmto systémom. Dobrý nápad, ale Ford s ním neprišiel ako prvý. O čosi podobné sa už dva roky pokúša britský Jaguar a Land Rover, ktorý chce na monitorovanie výtlkov použiť čelnú kameru a tiež zapojiť do práce adaptívny podvozok. Zatiaľ sa však do sériovej výroby nepustil.

Automobilka plánuje zaviesť systém do vozidiel Mondeo a S-Max. Ford uvádza, že na európskych cestách sa vzniká ročne približne 20 miliónov dier, pričom len polovica z nich je odstránená. Takže stretnúť výtlk nie je nič mimoriadne. Zaujímavá by bola štatistika, koľko z nich pripadá na Slovensko. A i keď nemáme presné údaje, niet pochýb, že u nás by mal takýto systém poriadne veľa práce.

Ford - systém varovania pred dierami na ceste
Ford - systém varovania pred dierami na ceste
+3Ford - systém varovania pred dierami na ceste

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výtlky #Ford
Články podľa značiek