Carlos Ghosn končí ako šéf Nissanu. Automobilku neopúšťa

Carlos Ghosn patrí k najväčším menám automobilového biznisu. Už osemnásť rokov zastáva post šéfa druhej najväčšej japonskej automobilky Nissan a zároveň šéfuje celej aliancii vrátane Renaultu a Mitsubishi. Teraz sa však vzdá vedenia v Nissane.

01.03.2017 16:00
Carlos Ghosn Foto:
Carlos Ghosn ostane šéfom celej aliancie aj šéfom Mitsubishi. Vzdá sa len vedúcej funkcie v Nissane.
debata

Prvého apríla skončí Carlos Ghosn na poste šéfa automobilky Nissan. Stane sa tak po predlhých osemnástich rokoch. Ghosn sa postaral o záchranu Nissanu, keď ho do čela podniku menoval Renault, ktorý sa stal väčšinovým vlastníkom tejto japonskej značky. Medzičasom sa vypracoval na šéfa celej aliancie Renault-Nissan a vlani prevzal aj funkciu šéfa Mitsubishi. A to hneď po tom, ako sa tento pôvodom libanonsko-brazílsky manažér postaral o zverejnenie škandálu nepravdivých údajov o spotrebe vozidiel Mitsubishi.

Keď následne akcie japonskej automobilky padli, aliancia Renault-Nissan sa jej zmocnila. Dôvody odstúpenia z pozície CEO Nissan neboli zverejnené. V zákulisí sa hovorí o zdravotných problémoch a o pracovnom preťažení, čo by mohlo byť po nákupe Mitsubishi celkom logické. Šéfovať trom automobilkám a zároveň koncernu nie je iste jednoduché. Ghosnov post preto prevezme doterajší viceprezident Nissanu, Japonec Hiroto Saikawa. Vplyv Ghosna sa ale príliš nezníži. Naďalej bude zastávať pozíciu predsedu predstavenstva aliancie Renault-Nissan a šéfa Mitsubishi.

„Som si istý, že manažérsky tím, ktorý som v Nissane vybudoval za posledných osemnásť rokov, má talent a skúsenosti, aby naplnil firemné, operačné a strategické ciele. Vzhľadom na to, že som nedávno prevzal nové povinnosti v Mitsubishi a tiež preto, že sa blíži stretnutie akcionárov Nissanu, rozhodol som sa, že je správny čas, aby ma Hiroto Saikawa nahradil,“ uviedol Ghosn. Venovať sa bude následnému zbližovaniu všetkých troch automobiliek. Najviac zmien to bude v najbližšom čase znamenať pre Mitsubishi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Renault #Mitsubishi #Carlos Ghosn
Články podľa značiek