Opel Corsa: Nová generácia bude meškať. Vývoj štartuje odznova

Nestáva sa to často, aby išli niekoľkoročné výsledky vývoja nového auta do „koša“. Opelu Corsa ale áno. Technici musia začať odznova. Pochopiteľne, stojí za tým prechod „blesku“ pod krídla koncernu PSA.

15.03.2017 19:00
debata
Nová Corsa F bola vo finálnom štádiu vývoja.... Foto: Opel
Opel Corsa F - 2018 Nová Corsa F bola vo finálnom štádiu vývoja. Prebiehali testy prototypov. Nič z nej však nebude.

Corsa je vôbec najpredávanejším modelom Opela v Európe. Aj vlani s počtom 264 844 predaných kusov obhájila piatu priečku v rebríčku najúspešnejších modelov starého kontinentu. Lenže je tu háčik. Súčasná generácia je len modernizáciou tej predošlej z roku 2006. Na trhu je teda neuveriteľných jedenásť rokov. Dalo sa čakať, že Opel už horúčkovito pracuje na novej generácii. A bola to pravda. Nová Corsa F sa mala svetu ukázať už na budúci rok. Osud to však chcel inak. Technici musia začať odznova.

Corsa mala prísť na svet už na budúci rok.... Foto: Opel
Opel Corsa F - 2018 Corsa mala prísť na svet už na budúci rok. Lenže musí zmeniť platformu. Tú nemeckú, či s kôr americkú z koncernu GM, za francúzsku.

Pochopiteľne, za všetkým stojí nečakaný predaj značky Opel koncernom General Motors novému vlastníkovi, francúzskemu koncernu PSA, ktorý združuje značky Citroën, Peugeot a DS. Ten vývoj novej Corsy zastavil. Je totiž rozhodnuté, že novinka musí z dôvodu redukcie nákladov vzniknúť na francúzskej platforme. To znamená, že súčasná generácia Corsy E bude musieť vydržať na trhu až do roku 2020. Tá nová už bude zdieľať techniku Citroënov či Peugeotov. Podobne ako nový Opel Crossland X, ktorý je prvým výsledkom spolupráce Nemcov a Francúzov.

Dohoda medzi General Motorsom a PSA tiež hovorí, že súčasné modelové rady Opelu, ktoré využívajú americký základ, sa nebudú predávať na trhoch, kde pôsobí GM, najmä nie v USA. Po Corse by malo prísť ďalších päť modelov, vyvinutých v spolupráci Opelu a Francúzov, a to do roku 2023, teda do šiestich rokov. V tom istom čase by sa podľa plánov PSA mal už Opel konečne dostať do čiernych čísiel. Mimochodom, vlani sa mu to skoro podarilo, lenže do všetkého prišiel brexit. V Británii má totiž Opel sesterskú značku Vauxhall.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Opel #PSA #Opel Corsa
Články podľa značiek