Kanaďan predáva pozemok v horách. A k tomu zbierku 340 áut!

Autá začal nakupovať, keď mal 20 rokov a nikdy s tým neprestal. Teraz má na krku už šesť krížikov a na nádhernom pozemku v Britskej Kolumbii viac ako 340 vrakov. Lenže už ich nestihne zrenovovať. Mike Hall sa tak rozhodol všetko predať.

22.04.2017 07:00
debata (3)
Na dvoch hektároch vysoko v horách „parkuje“... Foto: Century 21
Zbierka áut - Mike Hall Na dvoch hektároch vysoko v horách „parkuje“ Mike Hall zbierku viac ako 340 prevažne amerických áut. Zub času na nich už vykonal svoju prácu.

Obsesiou trpí mnoho ľudí a má rôzne podoby. Kanaďan Mike Hall prepadol nutkavej potrebe nakupovania áut. Prvé si kúpil, keď mal dvadsať rokov a jeho slabosť na štvorkolesových miláčikov ho nikdy neopustila. A keďže nedávno oslávil šesťdesiatiny, venuje sa jej už štyri dekády. Hovoriť o venovaní sa je ale trochu odvážne. Na jeho pozemku totiž stojí viac ako 340 áut, ktoré pôsobia skôr ako vraky. Bavilo ho totiž skôr nakupovať, ako renovovať. Aj preto vlastne nevie, koľko vozidiel presne vlastní.

Fotografie jeho „vrakoviska“ sú naozaj kuriózne. Nachádza sa totiž v prekrásnom prostredí Britskej Kolumbie. Takže dvom hektárom pôdy robia pozadie nádherné kanadské hory. Okrem zbierky áut tu ešte nájdete dom, dielňu a materiál na stavbu plánovanej haly, ktorú už Mike nikdy nedokončí. Rozhodol sa totiž všetko predať. „Autá som začal zbierať ak tínedžer. Najprv ich bolo 20, potom 100 a potom ďalších 100, keďže dvesto vyzerá ešte lepšie,“ opisuje svoju slabosť Hall. „Peňazí som mal vždy viac, ako som dokázal minúť.“

Niektoré kúsky poslúžia azda už len na náhradné... Foto: Century 21
Zbierka áut - Mike Hall Niektoré kúsky poslúžia azda už len na náhradné dielce.

A odkiaľ ich vzal? Jeho práca je prinajmenšom rovnako kuriózna ako zbierka áut, ktorú vlastní. Mike Hall je totiž údržbár skál. To znamená, že väčšinu času visí na lane a kontrolovane uvoľňuje eróziou narušené horniny, aby nespadli na cesty či obydlia. Tejto práci sa venoval po celej Britskej Kolumbii. A zo svojich ciest sa zvykol vrátiť s ďalším autom alebo hneď niekoľkými. Nakoniec ich bolo toľko, že sa rozhodol kúpiť 10-hektárový pozemok a všetky naň zaparkoval. S pribúdajúcim počtom už zakročila Hallova manželka.

Mike má ale aj pár áut, ktoré zreštauroval.... Foto: Century 21
Zbierka áut - Mike Hall Mike má ale aj pár áut, ktoré zreštauroval. Napríklad tento muscle car Dodge Challenger so 6,5-litrovým motorom V8 Big Block.

A tak Mike kúpil ďalšie dva hektáre a autá opäť presťahoval. Cítili sa tam ako doma, pretože išlo o bývalé šrotovisko a s pribúdajúcim časom začali vozidlá hrdzavieť. Mike sa vlastne nikdy nepustil do ich renovácie. „Autá som kupoval s tým, že keď budem na dôchodku, budem mať čo robiť.“ Lenže teraz podpísal ďalší päťročný kontrakt na údržbu skál a tak celý svoj plán prehodnotil. „Nebudem žiť dosť dlho na to, aby som dal tieto autá do poriadku.“ Oslovil preto realitného makléra s požiadavkou, že predá celú nehnuteľnosť aj s autami.

Nemajú nejakú extra veľkú hodnotu, ale aj tak je táto kolekcia zaujímavá. Je to prakticky celý prierez americkou automobilovou produkciou. Je tu veľa dvojdverových sedanov a kombi Chevrolet z rokov 1955 až 1957 alebo Mercury Ute z roku 1947 z Austrálie. K najstarším patrí Ford T pikap z roku 1927 a o rok starší úžitkový Chevrolet. Muscle cars reprezentujú napríklad Chevrolet Malibu Convertible z roku 1964 a tiež vzácny Pontiac Beamount SD z roku 1966 s 8-valcom a manuálnou prevodovkou, z ktorých bolo vyrobených len 45 exemplárov.

Napriek tomu, že Mike Hall už zverejnil inzerát... Foto: Century 21
Zbierka áut - Mike Hall Napriek tomu, že Mike Hall už zverejnil inzerát na predaj pozemku aj všetkých plechových miláčikov, nakupovať autá stále neprestal.
Za srdce chytí aj Chevrolet Chevelle z roku 1968 s obrovským 8-valcom 6,5 V8 Big Bloc. Je jedným z mála kúskov, ktoré Hall zrenovoval, tak ako Dodge Challenger a Plymouth Satellite z roku 1966. K najnovším autám patrí päť kabrioletov a dve kupé Chevrolet Firefly z roku 1991. Hall kupoval hneď niekoľko áut naraz, aby mal dosť náhradných dielcov na renováciu. Teraz ich už ale potrebovať nebude. Na webe realitnej kancelárie Century 21 visí inzerát na predaj. Lenže Hall nedostal zatiaľ ani jednu ponuku.

Maklér Hudson Purba však zostáva optimistický. „ Keď sme zverejnili inzerát, bola zima a autá nebolo poriadne vidieť, boli pod vrstvou takmer dvojmetrového snehu. A navyše, toto nie je len o kúpe áut, budov a pozemku. Je to príležitosť dokázať niečo, po čom ktosi celý život túžil. Žiť v jednej z najkrajších lokalít Britskej Kolumbie a opravovať veterány“, vysvetľuje. Komické však je, že Hall stále s nákupom áut neprestal. Napriek inzerátu pribúdajú ďalšie, napríklad Plymouth z roku 1941. „Je to choroba, z ktorej sa neviem vyliečiť,“ tvrdí.

Takže ostáva otázkou, ako zareaguje, ak sa nájde niekto, kto bude ochotný zaplatiť požadovaných 1,45 milióna kanadských dolárov. Na predaj je celý majetok v jednom balíku. Rozpredávať autá po kusoch, ktoré majú hodnotu od 500 do 36 000 dolárov, Hall neplánuje. „Stále som na vážkach, či predať pozemok aj nehnuteľnosti spolu s autami,“ rozmýšľa Hall. Lenže realitný maklér asi jeho nerozhodnosť zdieľa s obavou. Bez áut nebude totiž táto ponuka taká výnimočná.

Zbierka áut - Mike Hall
Zbierka áut - Mike Hall
+20Zbierka áut - Mike Hall

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zbierka áut #Mike Hall #Britská Kolumbia
Články podľa značiek