Škoda Karoq: Malý brat Kodiaqu je už na linkách. K zákazníkom dorazí v novembri

Nové, menšie SUV Škody začalo práve schádzať z montážnych liniek závodu Škody v Kvasinách. Výrobe predchádzali obrovské investície.

27.07.2017 16:00
debata (1)
Nový Karoq bude schádzať z výrobných liniek... Foto: Škoda-Auto
Škoda Karoq - výroba 2017 Nový Karoq bude schádzať z výrobných liniek závodu v Kvasinách popri väčšom Kodiaqu a vlajkovej lodi Superb. Kapacita podniku má narásť až na 295 000 vozidiel ročne.
Škodu Karoq predstavila česká automobilka na statickej prezentácii v Štokholme v polovici mája. A teraz spúšťa jej sériovú výrobu. Karoq bude montovať spolu s väčším Kodiaqom v závode v Kvasinách, kde od roku 2015 investovala do výroby nových SUV takmer 423 miliónov eur. Okrem Karoqu a Kodiaqu sa tu vyrábajú obe karosárske verzie vlajkovej lode Superb a tiež španielsky brat Karoqu – Seat Ateca.

„Začiatok sériovej výroby nového Karoqu je pre celý podnik dôležitým míľnikom," hovorí Michael Oeljeklaus, člen predstavenstva Škody za oblasť výroby a logistiky. „V posledných mesiacoch sa celý náš tím intenzívne pripravoval na tento moment," dodáva. Na linkách vystriedal Karoq prvé SUV značky, pôvodný model Yeti, ktorého produkcia bola ukončená začiatkom roka.

Karoq prináša niekoľko technologických premiér. Po prvýkrát v dejinách Škody napríklad virtuálny prístrojový panel s 12,3-palcovým displejom. Na výber je päť variantov motorov s výkonom od 85 kW do 140 kW, manuálne aj dvojspojkové prevodovky a pohon oboch náprav 4×4. Do kufra naloží Karoq od 521 až do 1 630 litrov nákladu. Variabilitu zvyšujú posuvné a demontovateľné zadné sedadlá VarioFlex alebo virtuálny pedál pre bezdotykové otváranie piatych dverí.

Fabrika v Kvasinách je jednou z troch výrobných fabrík automobilky v Českej republike. S približne 8 000 pracovníkmi je tento závod najväčším priemyselným zamestnávateľom v Královohradeckom kraji. Od roku 2015 investovala spoločnosť do jeho rozšírenia jedenásť miliárd českých korún (takmer 423 mil. eur). V nasledujúcich rokoch bude kapacita podniku postupne rásť až na 295 000 vozidiel ročne.
Skoda Karoq 2017
Skoda Karoq 2017
+33Skoda Karoq 2017

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Karoq
Články podľa značiek