Tesla stiahla Model 3 zo súťaže Auto roka v USA

Tesla sa s novým modelom 3 prebojovala do semifinále severoamerickej ankety o najlepšie auto roka. Nečakane však svoju kandidatúru stiahla. A to je veľké prekvapenie.

21.09.2017 19:00
debata
Tesla 3 ešte len štartuje svoju kariéru a už má... Foto: Motor Trend
Tesla Model 3 - 2017 Tesla 3 ešte len štartuje svoju kariéru a už má pol milióna nedočkavých zákazníkov. Napriek tomu ju kalifornská automobilka stiahla zo severoamerickej súťaže NACOTY.

Táto anketa o najlepšie auto roka sa nás netýka. Nejde o známe európske COTY ani svetové auto roka WCOTY, ale o regionálnu súťaž NACOTY, ktorá prebieha v USA a Kanade. Napriek tomu sa jej budeme venovať. V aktuálnom ročníku 2018 sa totiž stalo čosi nečakané. Tesla stiahla zo súťaže svoj najnovší Model 3. Teda auto, ktorého výrobu spustila len v priebehu leta a na ktoré čaká takmer pol milióna zákazníkov.

Vzhľadom na skutočnosť obrovského záujmu sa zdá logické, že Tesla vlastne žiadne ocenenie nepotrebuje. Predáva sa ako teplé rožky a zákazníci sú ochotní čakať na svoj vysnívaný elektromobil pokojne aj viac ako rok. Tak načo reklama a načo súťaž? Lenže problém tu je. Tesla totiž mení postoj. Svoj lacnejší elektromobil do ankety najprv prihlásila a sťahuje ho v tom najneočakávanejšom okamžiku. V čase, keď postúpila do semifinále.

To, pochopiteľne, otvára otázky, čo sa môže diať? Tesla svoje rozhodnutie odôvodnila na stránkach Detroit News tým, že sa sústreďuje na zvýšenie produkcie Tesly 3 a že nemá pre jury ani jeden jediný voľný kus na testovanie. To je však v prípade, ak by o cenu stála, a doteraz vždy stála, dosť slabá výhovorka. Skôr to vyzerá na nejaký problém. Je totiž známe, že z dôvodu dodržania júlového nábehu produkcie Tesla zrušila testovaciu fázu novinky v reálnej premávke.

Od tohto modelu navyše záleží osud automobilky, ktorá sa napriek veľkej pozornosti a uznaniu za inovácie topí od svojich počiatkov v červených číslach. V čase štartu predaja si tak nemôže dovoliť veľké zaváhania, zvlášť nie typu odhalenia nejakého nedostatku zo strany vyvolených novinárov sediacich v porote NACOTY. Uvidíme, ako sa bude tento príbeh vyvíjať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla 3 #NACOTY
Články podľa značiek